Cum să vă păstrați picioarele calde și uscate în timpul unei curse de iarnă?

Tag-uri:
Cum să vă păstrați picioarele calde și uscate în timpul unei curse de iarnă?>

În articolul de astăzi mă voi ocupa de un subiect aparent destul de obișnuit. Ce poate fi atât de dificil despre cum să ne îmbrăcăm dacă este frig afară? Problema hainelor adecvate, mai ales în lunile de iarnă, este o mare necunoscută pentru multe persoane și adesea urmează regula: ,,cu cât mai multe straturi, cu atât mai bine". Și eu am făcut această greșeală când am început să merg cu bicicleta. Astăzi mă voi concentra în principal asupra picioarelor și cum să mă asigur că acestea rămân calde și uscate pe toată durata cursei, în orice condiții.  

Îmbrăcăminte de calitate

În zilele călduroase de vară, nu contează atât de mult ce tricou purtăm. Bineînțeles, calitatea materialelor poate face o mare diferență chiar și în cazul hainelor de vară. Diferența mai mare în ceea ce privește calitatea hainelor este sesizabilă mai ales la hainele de iarnă. De aceea, îmbrăcămintea nu ar trebui să fie un articol pe care să economisim. O investiție într-un set de iarnă de bună calitate va fi răsplătită prin confort și protecție împotriva frigului și a vântului. 

Atunci când alegeți haine de calitate, materialul joacă un rol important. În cele din urmă, acesta determină și prețul. Îmbrăcămintea pentru condiții mai reci trebuie să fie în primul rând rezistentă la vânt, dar și funcțională în ceea ce privește disiparea căldurii. Trebuie să menționez și rezistența la apă, care este deosebit de importantă în interior. Acumularea de căldură care vine odată cu o activitate fizică intensă, cum ar fi ciclismul, reprezintă un risc, în special din cauza transpirației rapide. Iar aceasta este o mare problemă, mai ales în timpul iernii. Un corp ud în combinație cu frigul nu sunt de obicei o soluție de bun augur, și întotdeauna se termină cel puțin cu o răceală. Pe site-ul nostru veți găsi piese de la cele mai importante mărci de ciclism din lume, precum și seturi de iarnă din ediția HOLOKOLO. Depinde de fiecare ce piesă va alege. Fiecare dintre ele vă va asigura să iubiți ciclismul în timpul iernii.

Protecția picioarelor

Protejarea picioarelor în timpul pedalării iarna reprezintă călcâiul lui Ahile al oricărui ciclist începător. Protecția de bază este în mod clar sub forma unor șosete termo concepute pentru ciclism. Șosetele potrivite vor proteja picioarele, dar numai până la o anumită temperatură. O greșeală pe care sunt sigur că mulți oameni o fac, și pe care am făcut-o și eu, este să pun două sau mai multe perechi de șosete, ceea ce a avut exact efectul opus celui pe care îl așteptam. Deoarece piciorul este comprimat în șosete, circulația sângelui în picior (în special la degetele de la picioare) este restricționată și astfel începeți să simțiți frig după doar câteva minute. Așadar, luați în pantofii dumneavoastră de ciclism doar o pereche de șosete termo de bună calitate. Șosetele și pantofii nu vor fi cu siguranță suficiente iarna, așa că trebuie să alegeți un gen de protecție mai bun. Pe piață există multe modalități de a vă asigura că picioarele sunt confortabile și calde pe toată durata cursei. Cea mai elementară modalitate sunt husele pentru pantofi și pantofii de iarnă, concepute special pentru condiții mai reci. Există, de asemenea, huse de protecție pentru ploaie, dar astăzi ne vom concentra în principal la cele concepute pentru condiții reci. 

Husele sunt un fel de "șosete" care se întind peste pantofi și împiedică astfel aerul rece să pătrundă la picior. Materialul din care sunt confecționate husele este elastic și poate fi de diferite compoziții, de la lycra la neopren. Fiecare material are avantajele și dezavantajele sale. Ca și în cazul hainelor, husele pentru pantofi trebuie să fie rezistente la apă și vânt. Metoda de retenție a căldurii este, de asemenea, foarte importantă, deoarece picioarele sunt cele mai apropiate de sol și aerul rece pătrunde cel mai mult prin partea de jos a pantofilor. Acesta este un alt criteriu care trebuie luat în considerare. Calitatea huselor depinde de preț, iar din propria experiență pot spune că husele mai ieftine au mai multe șanse să înceapă să se rupă. Mai ales pe un teren mai dificil, când trebuie să faceți câțiva pași. Pe lângă o îmbrăcăminte de calitate, pe site-ul Holokolo veți găsi și o gamă largă de huse pentru pantofi.  Unele dintre ele au fost menționate de colega noastră Katarina în blogul ei, unde a comparat între ele huse de la diferiți producători. 

La prima vedere, pantofii de ciclism de iarnă par mai robuști decât cei clasici, dar au mai multe avantaje față de huse. Primul avantaj este durabilitatea mai mare decât în cazul huselor, care sunt mai predispuse să se rupă sau să se deterioreze. În continuare, pantofii de iarnă sunt concepuți tocmai pentru curse cu bicicleta iarna. Astfel, protecția pe care o oferă este la un cu totul alt nivel. Aceștia sunt puțin mai groși în interior și au un tratament de exterior împotriva vântului și impermeabil. Un alt avantaj este acela că nu vă distrugeți pantofii pe care îi purtați în timpul sezonului. Dezavantajul ar putea fi prețul mai ridicat  și aspectul acestora, care este în detrimentul confortului și protecției. Personal, aș recomanda pantofii de ciclism de iarnă celor care petrec multe ore pe bicicletă chiar și iarna. 

Există și alte modalități de a vă proteja de frig în afară de huse și pantofi. Diferite gadgeturi de casă nu pot înlocui în totalitate funcția de încălzire a huselor sau a pantofilor, dar își pot îndeplini destul de bine scopul. Când am început să merg pe bicicletă și echipamentul meu de ciclism era format dintr-o cască și un tricou la mâna a doua, aceste gadgeturi m-au ajutat adesea. O folie din aluminiu pusă în pantof la capătul piciorului este, probabil, cea mai cunoscută modalitate de a vă menține picioarele calde, deoarece în principal de la degetele de la picioare începe să ne fie cel mai frig. Am îmbunătățit și mai mult acest truc întinzând o pungă peste folia de aluminiu, care a avut rolul unei "membrane rezistente la vânt". În mod surprinzător, a funcționat destul de bine. Prietenul meu a inventat odată un alt truc, făcând huse pentru pantofi din șosete termo vechi. Eventual, puteți lipi găurile de ventilație de pe pantofi cu bandă adezivă pentru covoare, ceea ce va împiedica aerul rece să ajungă la picioare. 

În cele din urmă, oricât de bine ați fi protejați împotriva frigului, acesta își va găsi întotdeauna calea și, după un timp, are să vă fie frig oricum. Ciclismul în timpul iernii, așa cum am menționat într-un articol anterior, ar trebui să fie despre distracție și nu despre goana după wați.