LA CE TREBUIE SĂ FIM ATENȚI ÎN TIMPUL CICLISMULUI IARNA?

Tag-uri:
LA CE TREBUIE SĂ FIM ATENȚI ÎN TIMPUL CICLISMULUI IARNA?>

În trecut, nu eram atras de ideea a de merge iarna cu bicilet, dar odată cu apariția materialelor moderne și a iernilor mai blânde, am devenit un „rider” pe tot parcursul anului. În prezent, am condus bicileta câteva sezoane de iarnă, ceea ce m-a învățat să mă antrenez bine, confortabil și, cel mai important, în siguranță, chiar și în cele mai solicitante condiții. Am făcut un rezumat din experiența pe care am acumulat-o în acești ani în următoarele puncte:

Îmbrăcăminte

Alfa și omega ale curselor cu bicicleta pe timp de iarnă este îmbrăcămintea sport de calitate. Dacă nu o ai, nici nu are rost să te urci pe bicicletă în astfel de condiții, pentru că, după un timp antrenamentul se va transforma în greutăți chinuitoare, care vor culmina garantat cel puțin într-o răceală dacă nu și într-o boală mai gravă. Nu merită să economisești în această privință și investește fără remușcări în haine, profitând de avantajele oferite de materialele moderne. Ceea ce vei aprecia cel mai mult sunt proprietățile lor funcționale și faptul că sunt rezistente la apă și vânt, sunt respirabile și protejează suficient de bine de capcanele vremii nefavorabile.

Pe lângă jachete sau pantaloni de calitate, foarte importante sunt și alte accesorii precum o căciulă, pantofi de ciclism pentru iarnă, șosete și mănuși. Toate acestea le găsești pe site-ul Holokolo.ro.

Selectarea rutei

Un aspect important al distracției de iarnă în șaua bicicletei va fi alegerea traseului. Ideal este să conduci undeva în afara drumurilor principale sau în teren. În plus, în ceea ce privește confortul termic, este prudent să eviți ascensiunile lungi cu coborârile ulterioare. Este grozav dacă știi să îți organizezi traseul pe un circuit mai scurt  cu un profil alternant al terenului din care te poți întoarce rapid acasă în caz că se schimbă vremea, în caz de avarie a bicicletei sau a hipotermiei.

Vizibilitate

Sezonul de iarnă se caracterizează prin faptul că se întunecă repede și este mai puțină lumină pe tot parcursul zilei, paradoxal chiar și în zilele în care este destul de însorit. Prin urmare, dacă te hotărăști să investești în îmbrăcăminte, alege lucruri cu elemente reflectorizante, sau în combinații de culori bine vizibile.

Acesta este, desigur, doar jumătate din succesul de a fi suficient de vizibil și sigur. La fel de important este să îți echipezi bicicleta și cu lumini de calitate, precum și semnalizatoare  cu luminozitate mare. Nu uita că drumurile noastre sunt pline de șoferi aroganți și agresivi în ultima vreme, așadar cu siguranță nu subestima acest punct.

 

Bicicleta

Sarea, zăpada, apa și noroiul cu siguranță nu îi fac bine bicicletei, așadar dacă ai la dispoziție o bicicletă de iarnă, folosește-o la antrenament pe vremea cea mai urâtă. Dacă nu ai o astfel de posibilitate, atunci este bine ca după fiecare cursă să speli și să ungi „unitatea”, pentru că dacă nu o vei face, bicicleta ta va fi într-o stare dezolantă primăvara. Mai multe despre cum să ai grijă de bicicleta ta iarna poți citi în blogul lui Adrian Pregătirea bicicletei pentru iarnă.

Anvelope și presiuni

În timpul iernii, sunt mai multe denivelări, gropi și mizerie pe drum. Dacă conduci off-road, zăpada poate acoperi pietrele și diverse alte capcane. Prin urmare, este ideal să alegi anvelope mai groase, cu un compus moale și un desen destul de adânc.

Apoi, trebuie să le umfli la presiuni mai scăzute. Acest lucru oferă mai mult confort în ceea ce privește caracteristicile de condus, plus eviți defectele. Foarte bine s-a dovedit în cazul meu și sistemul fără cameră, ceea ce a redus frecvența defectelor la minim, deoarece etanșantul lipește fără probleme găurile mai mici.

Mâncare si băutură

În timpul activităților fizice pe vreme rece, corpul uman trebuie să consume mai multă energie pentru a acoperi pierderile de căldură. Din acest motiv, este necesar să se suplimenteze suficient și în mod regulat carbohidrați. În ce privește regimul de băut, este ideală băutură ionică hipertonică cu un conținut mai mare de carbohidrați. La fel, alege batoanele energizante și nu uita să mănânci și să bei la intervale regulate.

Cumpără-ți și o sticlă termo, pentru că după o jumătate de oră de condus cu o sticlă standard, vei avea înghețată în loc de băutură. Ține biscuiții și batoanele în buzunarul de la jachetă unde nu vor îngheța, altfel îți vei rupe dinții cu ele. Suplimente nutritive de calitate poți găsi și în următorul link. 

Instrumente

Un lucru nasol care ți se poate întampla este să faci o pană sau să fie nevoie să rezolvi o altă problemă tehnică, pentru că atunci când ești forțat să te oprești, pierzi rapid temperatura corpului. Din acest motiv, ia cu tine întotdeauna și câteva instrumente și o cameră de rezervă și încearcă să remediezi pana cât mai repede posibil. Ar fi grozav să ai o capsulă CO2 cu tine fiindcă, cu ajutorul acesteia, poți repara jucăuș pana în 5 minute. În afară de asta, recomand să porți cu tine și o cheie multifuncțională cu dispozitiv de nituire pe care, în caz de rupere a lanțului, îl poți pune rapid în stare de funcționare.

Volumul antrenamentului

Nu exagera cu volumul și intensitatea antrenamentului. Dacă îți completezi planul de „workout” cu două curse cu bicicleta pe săptămână, care durează aproximativ două ore, va fi suficient atât. La antrenament, concentrează-te în principal pe dezvoltarea ritmului de rezistență de bază și a tehnicii de conducere. În această etapă de pregătire, nu are sens să te împovărezi cu volum și intensitate inutil de mari, deoarece o astfel de cale ar fi foarte contraproductivă.

Frecvența de pedalare

În timpul antrenamentului, încearcă să mărești cadența de pedalare până la 90 până la 100 de rotații pe minut. Avantajul pe care îl obții va fi, că îți va circula mai mult sânge în picioare, ceea ce oferă un confort termic mai mare, plus mușchii vor fi suficient de încălziți pentru a preveni rănirea musculară care ar putea apărea din cauza unor contracții neașteptate (de exemplu alunecarea roților, derapaje, dezechilibru pe o suprafață alunecoasă, și așa mai departe...)

Traversarea curbelor și frânare

Probabil că ai observat deja că în timpul iernii este mai multă mizerie (pietriș, praf etc.) în curbe sau la răscruci de rumuri. Prin urmare, este important să frânezi până la viteza la care poți traversa curba sau intersecția în siguranță. Poziția picioarelor este și ea importantă, de exemplu în fotografie o iau la dreapta, așa că manivelele sunt în așa poziție, încât cea stângă să fie îndreptată în jos și cea dreaptă în sus. Același lucru este valabil și pentru curba opusă. În nici un caz nu frâna în timpul operațiunii în sine, deoarece roata ar aluneca și vei fi doborât la pământ.

Ciclismul nu mai este doar un sport de vară. Recomand cu convingere să experimentezi magia condusului pe timp de iarnă. În plus, dacă urmezi principiile pe care ți le-am descris, antrenamentul tău va căpăta o nouă dimensiune, fiind în același timp distractiv și foarte eficient. La treabă și mult sport!