Protecția capului: Cum să alegi o cască de ciclism?>

Care să nu te strângă, dar care să țină bine pe cap. Aceasta este regula de bază atunci când alegi o cască de ciclism.

Nu uita că, legile fizice se aplică și bicicliștilor. Dacă un biciclist merge cu o viteză de 15 km/h și cade cu capul în jos, acest lucru corespunde aproximativ cu căderea pe beton de la o înălțime de un metru. Dacă un biciclist merge cu o viteză de 15 km/h și se ciocnește cu o mașină care circulă cu o viteză de 35 km/h, impactul ciclistului corespunde unei căderi de la o înălțime de 10 metri.

Medicii recomandă cu siguranță purtarea unei căști pe bicicletă, lucru care a salvat viața și sănătatea multor cicliști până acum. O cască de ciclism reduce riscul de rănire a capului cu 48%, riscul de rănire gravă a capului cu 60% și riscul de rănire la față cu 23% la căderea de pe bicicletă. Astfel de cifre sunt raportate de exemplu, de Institute of Transport Economics in Oslo în anul 2018.   

Cum să alegi o cască de ciclism potrivită?

Regula de bază o știi deja. Să nu te strângă și să țină ferm pe cap. Căștile sunt împărțite în căști pentru bărbați, femei, unisex și pentru copii, adaptate la specificul de gen, cum ar fi forma și dimensiunea craniului sau lungimea părului.

Recomandăm să cumperi o cască nouă și nu una uzată, care poate a suferit deja o cădere. Pe Holokolo poți cumpăra o cască în oricare dintre cele patru categorii. Casca pentru ciclismul rutier se caracterizează prin greutate redusă și ventilație bună pentru călătorii mai lungi. Casca de ciclism MTB este concepută în principal pentru ciclism montan, are o construcție mai robustă și un scut de protecție.

Casca de ciclism urban este caracterizată prin design original pentru a se încadra în mediul urban, dar, în același timp, o ventilație puțin mai proastă. Aceasta însă, nu este o problemă pentru călătoriile scurte în oraș. Casca de ciclism contratimp (timetrial) este concepută pentru cei care se luptă cu fiecare secundă. Are o formă aerodinamică alungită. Combină securitatea cu performanțele de top, ceea ce o face cea mai scumpă ca preț.

 

Accesorii după nevoie

Atunci când alegi o cască, ia în considerare și accesoriile de care ai nevoie. Poate fi un avantaj dacă casca are o tapițerie detașabilă care poate fi spălată. Cozorocul poate fi o protecție suplimentară adecvată împotriva razelor solare, a ramurilor de copaci și insectelor. Plasa de aerisire împiedică pătrunderea insectelor. Elementele reflectorizante sunt deosebit de utile dacă vrei să conduci noaptea.

Alege în funcție de propriile nevoi. Categoric însă, îți recomandăm să porți o cască pe bicicletă, deși acest lucru este voluntar pentru adulți aproape în toate țările europene. Adică, nu este cerut de lege. Studiile arată că introducerea obligatorie a folosirii de cască reduce interesul pentru ciclism. În același timp, statisticile din țările dezvoltate arată că, cu cât proporția de cicliști cu cască este mai mare, cu atât siguranța lor este mai mare. Pe măsură ce numărul cicliștilor crește, conștientizarea comportamentului adecvat în traficul rutier se îmbunătățește și, în special, se construiesc mai rapid trasee de ciclism sigure.    

Profesioniștii au refuzat mult timp casca

Chiar și în ciclismul profesional a fost purtarea unei căști de ciclism mult timp o chestiune opțională. În anii ’90, cicliștii au organizat proteste împotriva purtării acesteia. S-au plâns de faptul că nu este confortabilă și de gramele inutile în plus. Totul s-a schimbat cu moartea lui Andrei Kivilev în 2003. Coliziunea a trei cicliști a avut ca rezultat căderea acestuia pe față și nu l-a ajutat nici o operație de mai multe ore.

Uniunea Internațională de Ciclism (UCI) a răspuns la această tragedie și a introdus definitiv purtarea obligatorie de căști pentru toți cicliștii profesioniști. Acum cicliștii nu mai protestează împotriva căștilor.