Cunoști disciplinele ciclismului? Și „dans” și „sărituri”

Tag-uri:
Cunoști disciplinele ciclismului? Și „dans” și „sărituri”>

Se pare că, prima cursă de ciclism a avut loc în 1868, când englezul James Moore a câștigat la Paris pe o bicicletă din lemn cu roți de fier. De atunci, ciclismul sportiv a avansat considerabil. În 2023 va avea loc la Glasgow, Scoția, Cupa Mondială revoluționară cu 13 discipline și mii de cicliști participanți.

CICLISM RUTIER

Cea mai veche, la nivel mondial, cea mai bine finanțată și, cel puțin în ceea ce privește numărul de spectatori, cea mai populară disciplină de ciclism. Cursele rutiere sunt împărțite în curse de zi și pe etape. Cele mai prestigioase curse de o zi, așa-numitele clasice, au o tradiție îndelungată și sunt organizate mai ales în Europa pe piste pavate sau pietruite sau pe dealuri abrupte, “bergoch”.

În cursele pe etape sunt organizate, pe lângă curse de o zi cu start comun al plutonului, și curse individuale de timp. Etapele marcante ale sezonului sunt Grand Tour de trei săptămâni: Giro d'Italia, Tour de France și Vuelta a Espaňa 

CICLISM PE PISTĂ

Rădăcinile sale datează tot din secolul al XIX-lea. Se rulează pe o pistă special amenajată, de formă circulară și înclinată, așa-numită velodrom, atât în interior, cât și în aer liber. Cicliștii folosesc de obicei biciclete cu o singură viteză și fără frâne. Cursele de ciclism de pistă sunt împărțite în trei grupe de bază: sprint, rezistență și combinate. Disciplinele sunt individuale și de echipă.

CICLISM MONTAN

A devenit popular abia în a doua jumătate a secolului XX și este cel mai apropiat de teren, de natură. Grupurile de bază de cursă sunt cross-country (XC), cross-country marathon (XCM), downhill (DH), four-cross (4X) și enduro (END).

Disciplina olimpică cross-country (XCO) este rulată pe circuite dinamice cu obstacole tehnice și naturale cu o lungime de cca 5 kilometri. Cross-Country Marathon (XCM) este o versiune extinsă, cu o lungime de 60 până la 160 de kilometri. Cross-Country Eleminator (XCE) rulează extrem de dinamic pe o pistă de 500 până la 1000 de metri. În fiecare rundă, ultimii doi cisliști de pe listă sunt eliminați, în timp ce, primii doi se clasifică mai departe. În cele din urmă, decizia este luată în finala cu patru participanți. Enduro (END) este o combinație relativ tânără de alte discipline de ciclism montan.

CICLOCROS

 Ciclocrosul este specific prin faptul că sezonul este în vârf în timpul iernii. Se rulează pe circuite scurte unde se alternează drumuri de asfalt, pădure și teren. Dificultatea pistei obligă uneori cicliștii să coboare de pe bicicletă.

 BMX

 Disciplina Bicycle moto cross (BMX) a luat naștere în a doua jumătate a secolului XX în SUA. A apărut pur și simplu datorită copiilor și adolescenților care au fost inspirați de motocross. Pentru BMX sunt caracteristice biciclete mici și tricouri și circuite în stil motocross. În circuite este decisiv timpul, în timp ce în stilul liber BMX, pe rampe decizia este luată de o echipă de arbitrii.

TRIAL

Sărituri cu bicicleta pe obstacole naturale și tehnice. La timp. Doar cauciucurile pot atinge solul sau obstacolele, altfel se adaugă puncte de penalizare. 

CICLISM ARTISTIC

Dansul pe bicicletă. Ciclismul artistic este o combinație de artă și sport. În multe feluri, se aseamănă cu patinajul sau gimnastica. Indivizi, cupluri sau echipe efectuează o coregrafie pe biciclete însoțiți de muzică. Performanța lor este evaluată de arbitri. 

CICLOBAL       

Biciclobal, ciclobal sau fotbal de sală cu bicicleta. Este o disciplină exclusiv pentru bărbați. Joacă doi contra doi și câștigă cei care nimeresc mingea de mai multe ori în poarta adversarului. Legendele acestui sport din secolul trecut au devenit frații Pospíšil, care au câștigat campionatul mondial de douăsprezece ori.

ALTELE

Ultramaratoane de ciclism, curse de oraș extrem de rapide sau curse pe zăpadă, duatlonuri și triatlonuri de ciclism. Ciclismul sportiv are nenumărate fețe. O serie de povestiri inspirative despre oameni sunt oferite și de paracycling, unde cursele sunt organizate în principal pe drum și pe pistă.