SCHI DE FOND: De ce, unde și cum să începeți?

Tag-uri:
SCHI DE FOND: De ce, unde și cum să începeți?>

Schiul de fond este una dintre activitățile mele preferate de iarnă. Chiar și înainte de ciclism am fost implicat în mod competitiv în acest sport frumos. Astăzi, consider că schiul de fond este o parte esențială a antrenamentului meu de iarnă. Dacă doriți să știți de ce schiul de fond este sportul de TOP în antrenamentul de iarnă al unui ciclist, dacă doriți să știți de unde și cum să începeți și cum să vă îmbrăcați corespunzător, citiți mai departe.

În prezent, schiul de fond cunoaște un "BOOM"

În ultimii ani am observat că schiul de fond atrage din ce în ce mai mulți oameni. Școlile de schi fond sunt pline ochi, iar pârtiile sunt pline de schiori de fond de toate nivelurile. Cred că pandemia a contribuit în mare măsură la acest lucru, dar și mulți sportivi au descoperit că îți poți dezvolta condiția fizică pe schiurile de fond și, în același timp, să parcurgi un traseu frumos în mijlocul naturii, ceea ce, personal, consider că are mai mult sens decât, de exemplu, schiul alpin, unde vă chinuiți să urcați și să coborâți un singur deal și deseori așteptați la cozi interminabile pentru un lift. 

Disciplină provocatoare

Schiul de fond este, pe bună dreptate, unul dintre cele mai dure sporturi din lume. Persoanele care practică acest sport în mod profesionist prezintă parametri de fitness incredibili. Un exemplu viu este schiorul norvegian de schi de fond Bjorn Dahle, care în zilele sale de glorie a atins un VO2max de 96 ml/kg, ceea ce este ceva ireal din punctul meu de vedere. Pentru comparație, Lance Armstrong, în forma sa de top, a măsurat 84 ml/kg.

De ce este așa? 

Atunci când alergăm, angajăm o gamă largă de grupe musculare, astfel încât, în mod natural, metabolismul (inima, circulația, plămânii) trebuie să lucreze la un nivel mai ridicat. Prin urmare, diferitele tehnici necesită o condiție fizică excelentă, o coordonare perfectă a mișcărilor și stabilitate pe schiuri.

Ce tehnici cunoaștem?

Pe schiurile de fond, există două tehnici, și anume "clasic" sau "skate".

TEHNICA CLASICĂ - se bazează pe o mișcare (alergare) mai naturală pentru corpul uman. Tehnica este potrivită pentru începători. Tehnica clasică este potrivită chiar și pentru persoanele care au o condiție fizică mai slabă sau nu au nicio condiție fizică, pentru că dacă nu puteți alerga pe schiuri, vă puteți deplasa cu pasul, ceea ce nu este posibil cu tehnica skate.  

Echipamentul necesar pentru tehnica clasică - Pentru acest stil este nevoie de un echipament special. Aici este nevoie de schiuri cu piei, cu curea sau cu ceară de urcare. Bețe cu o lungime egală cu înălțimea voastră x 0,85 și ghete de schi cu o articulație flexibilă la gleznă sau fără articulație.

TEHNICA SKATE - sau patinaj, este mai solicitantă pentru condiția fizică, stabilitatea și coordonarea mișcărilor. Cu toate acestea, în prezent este cea mai populară tehnică. La această tehnică, ne deplasăm pe schiuri folosind o mișcare de patinaj la care adăugăm o mișcare sincronizată a brațelor. Dacă vreți să începeți imediat să faceți skateboarding, aici vă recomand cu siguranță să vizitați o școală de schi, unde instructorii vă vor pune pe drumul cel bun. Desigur, dacă aveți de gând să începeți cu această tehnică, trebuie să aveți un nivel de fitness de bază.

Echipamentul necesar pentru tehnica skate - și aici sunt necesare schiuri speciale, care au un toc neted, bețe (înălțimea voastră x 0,90) și ghete care fixează articulația gleznei.

Care este tehnica potrivită pentru a începe?

Dacă sunteți un amator complet și nu cunoașteți nici măcar poziția de bază pe schiuri, vă recomand cu siguranță tehnica clasică, care este mai naturală, în timp ce veți învăța elementele mai ușoare, iar tranziția ulterioară la tehnica skate este mai ușoară și mai lină. Desigur, puteți începe și cu tehnica skate, dar aceasta este mai complexă și mai dificilă.

Pentru un ciclist, tehnica skate este cea mai bună

În ceea ce privește eficiența antrenamentului, tehnica skate este preferabilă pentru un ciclist, deoarece în mișcarea piciorului tip patinaj sunt implicate aceleași grupe de mușchi ca și în cazul ciclismului.

Cum rămâne cu hainele?

Acesta este un sport de iarnă, iar când se face foarte frig trebuie să fiți bine îmbrăcați. La fel ca și în cazul ciclismului pe timp de iarnă, este necesar să vă acoperiți cu mai multe straturi, iar acest tip de îmbrăcăminte depinde de o serie de factori. Așadar, alegeți îmbrăcămintea în funcție de intensitatea antrenamentului, de condițiile meteorologice și de sentimentele dumneavoastră individuale bazate pe rezistența pe care o aveți. Eu fac parte din categoria de schiori de fond care aleargă mai intens și mai sportiv, mă antrenez în condiții meteo diferite, așa că mă îmbrac în straturi în felul următor:

  • Partea superioară a corpului: stratul termic inferior UYN evolutyon, ca strat termoizolant și de protecție folosesc o geacă de club, care este o analogie a gecii CASTELLI PERFETTO ROS, cu un interval de temperatură de la + 5 la + 15 grade. Dacă am antrenamente mai puțin intense și temperaturile sunt în jur de -10°C, aleg geaca SANTINI VEGA XTREME ca al doilea și al treilea strat.
  • Partea inferioară a corpului: ca orice ciclist, dețin o mulțime de pantaloni de iarnă de bună calitate care au și căptușeală pentru ciclism, dar nu îi folosesc pentru schi de fond, deoarece atunci când alerg pe schiuri mă simt ca și cum aș purta un scutec. Cu toate acestea, întâlnesc mulți cicliști care se simt confortabil și se antrenează în acest fel. Personal, nu văd o problemă în acest sens, dar eu îmi îmbrac partea inferioară a corpului, alegând pantaloni termo, care au o membrană impermeabilă și rezistentă la vânt pe zonele sensibile și pe genunchi. Ca al doilea strat, port pantaloni de compresie elastici fără membrană. Dacă am de gând să fac antrenamente mai puțin intense sau să mă antrenez pe vreme nefavorabilă, aleg pantaloni care au o membrană pe toată partea din față și care sunt mai puțin compresivi și mai groși. Aici nu mai port pantaloni termo.
  • Șosete - deoarece alerg cu pantofi de curse, care sunt din carbon, iar aici nu se pune atât de mult accent pe confortul termic, am ales șosetele UYN BIKING AERO WINTER, în care nu am nicio problemă și nu simt frigul nici măcar în timpul antrenamentelor lungi sau mai puțin intense.   
  • Căciulă - alegerea acoperirii capului este foarte importantă, pentru că, chiar dacă este un paradox, o persoană pierde cea mai mare parte a căldurii prin cap. De asemenea, întâlnesc "experți" care aleargă pe schiuri fără căciulă sau doar cu o bentiță, ceea ce este de neimaginat din punctul meu de vedere. Din nou, căciula trebuie aleasă în funcție de intensitatea la care vă antrenați. De asemenea, nu este bine dacă vă transpiră excesiv capul sau dacă căciula este prea subțire. Atunci când alegeți o căciulă, asigurați-vă că elasticul din jurul perimetrului este suficient de gros și că urechile vă sunt acoperite. În trecut, dacă alegeam o căciulă greșită, îmi înghețau urechile și trebuia să închei mai devreme antrenamentul.
  • Mănuși - atunci când vă deplasați pe schiurile de fond implicați și partea superioară a corpului, așa că mănușile nu trebuie să fie complet pentru frigul extrem, deoarece mâinile sunt suficient de acoperite, iar dacă alegeți mănuși extrem de groase, mâinile vor transpira + nu veți putea manipula bine buclele de pe bețe.
  • Fular circular - acest accesoriu vestimentar este o parte esențială a echipamentului în acest sport, deoarece în coborâre, ca și pe bicicletă, mă mișc chiar și cu o viteză de 50 km/h, iar dacă vă acoperiți gâtul și mucoasele, nu veți răci. În plus, utilizarea fularului circular este multifuncțională, iar dacă se întâmplă să-mi stric căciula dintr-un motiv sau altul, îl pliez astfel încât să-mi acopere atât gâtul, cât și urechile.
  • Ochelari de protecție - sunt esențiali în acest sport din mai multe motive. În zilele însorite, razele soarelui sunt mai mult reflectate de zăpadă, așa că trebuie să vă protejați ochii de razele UV. În zilele extrem de friguroase, fără ochelari de protecție, puteți simți literalmente cum vă îngheață ochii, ceea ce nu este deloc plăcut. Când ninge și suflă vântul în timpul antrenamentului, fără ochelari de protecție este o tortură, deoarece la viteza cu care vă deplasați pe schiurile de fond, fulgii de zăpadă se transformă în micro ace care vă înțeapă ochii, iar fără ochelari de protecție, vizibilitatea este literalmente zero pe această vreme. În acest moment, alegerea adecvată a ochelarilor de protecție este importantă. Ideal ar fi ca acestea să fie cu lentile interschimbabile, dar dacă nu doriți să schimbați lentilele în funcție de vreme, vă recomand ochelarii cu lentile fotocromatice.

    Sper că v-a plăcut articolul și că vă veți face antrenamentul de iarnă mai interesant cu acest sport minunat. Așadar la treabă și spor la sport!