3 sugestii pentru achiziaționarea de ochelari de ciclism

Tag-uri:
3 sugestii pentru achiziaționarea de ochelari de ciclism>

Deși ar putea părea ciudat pentru noii veniți în ciclism, mulți cicliști experimentați poartă ochelari pe tot parcursul anului - nu doar când este soare. Este bine cunoscut faptul că ochii trebuie îngrijiți bine. La urma urmei, acestea sunt organe sensibile, iar marea majoritate a informațiilor primite de creierul uman sunt primite de ochi. Ochelarii ne oferă o protecție suplimentară - nu numai împotriva razelor UV dăunătoare, ci și împotriva insectelor, prafului, murdăriei, ploii, zăpezii etc.

Pe lângă protecția ochilor, ochelarii de protecție pot reduce și durerile de cap cauzate de privirea la soare. Ochelarii buni reduc radiațiile de la soare și oferă contrast și claritate, astfel încât să putem vedea bine, de exemplu, gropile de pe drumuri, care sunt acoperite cu umbre de copaci și astfel să prevenim situațiile periculoase.

În plus, ochelarii de ciclism sunt concepuți pentru a se potrivi perfect capului și pentru a ne acoperi complet ochii, astfel încât să-i protejăm din toate unghiurile. Dacă ochelarii de soare se potrivesc foarte bine și sunt în armonie cu casca, acestea sunt complet stabile pe cap, ceea ce înseamnă că se potrivesc și atunci când conducem pe teren accidentat.

În plus, ochelarii de ciclism sunt extrem de ușori, aerodinamici și durabili, iar la majoritatea modelelor putem adapta puntea nazală astfel încât să ni se potrivească cu adevărat ca o mănușă pe mână.

Deci, ce să urmărim atunci când cumpărăm ochelari de soare pentru ciclism?

LENTILELE

Lentilele sunt cea mai importantă parte a ochelarilor. Pe site-ul Holokolo, poți alege dintre mai multe opțiuni:

Cu lentile interschimbabile  - oferă protecție pentru diferite condiții meteorologice și deși au micul dezavantaj că, probabil nu vei purta niciodată cu tine toate cele trei perechi de lentile, acasă înainte de cursă poți alege cele mai potrivite lentile în funcție de vreme.

  • Lentilele întunecate sunt potrivite pentru vreme însorită și protejează ochii de radiațiile UV.
  • Lentile galbene sau roz sunt potrivite pentru vremea înnorată și semi înnorată. Acestea sunt destinate să lumineze mediul care altfel este gri și să adauge contrast și lumină.
  • Lentilele transparente sunt ideale pentru vreme ploioasă sau mohorâtă sau pentru a conduce pe întuneric.

Lentilele fotocromatice  - își schimbă automat nuanța în funcție de nivelul de expunere la lumină. Dar, pentru această tehnologie este nevoie să plătim suplimentar. Cu toate acestea, acești ochelari sunt potriviți pentru cei care conduc adesea în condiții de vreme schimbătoare. Înainte însă de a investi în ochelari fotocromatici, e bine să consultăm cu vânzătorul pentru a afla gradul de întunecare și invers, astfel încât să nu fim dezamăgiți după aceea. De multe ori astfel de ochelari nu au un grad de întunecare atât de mare pe cât am vrea noi.

Lentile polarizante  - conțin un filtru laminat care permite trecerea numai a luminii orientate vertical. Aceasta blochează lumina orizontală, astfel încât strălucirea este aproape eliminată. Sunt potrivite în special pentru reducerea strălucirii pe suprafețe precum apa, zăpada și sticla. Acest lucru se datorează faptului că reflexiile strălucitoare distorsionează adevărata culoare a obiectelor, ceea ce face dificilă distincția acestora.

Ochelarii de soare cu lentile polarizante pot fi deosebit de utili în anumite sporturi (inclusiv ciclismul) și, de asemenea, la conducere, deoarece contribuie la creșterea vizibilității și, astfel, la evitarea riscurilor potențiale.

RAMA

După cum am menționat mai sus, ochelarii trebuie să se potrivească ca o mănușă. Înainte de a cumpăra, este indicat să încerci mai multe tipuri de rame și aș recomanda personal să încerci întotdeauna ochelarii cu casca ta de ciclism pe cap, pentru a te asigura că nu interferează cu ochelarii, ceea ce ar provoca cu siguranță un disconfort considerabil în timpul conducerii.

Rama trebuie să fie ușoară, flexibilă și solidă, iar ochelarii ar trebui să stea pe cap atunci când privești în jos și când întorci capul. Nici nu ar trebui să știi că ai ochelari pe față dar, în același timp, trebuie să rămână mereu la locul lor.

Pe site-ul Holokolo, poți alege dintre trei opțiuni diferite: ochelari de soare cu ramă completă, cu semi ramă sau fără ramă. Depinde de tine ce alegi, dar eu aș recomanda, cu cât mai mari, cu atât mai bine. Cu toate acestea, depinde nu numai de gustul personal, ci mai ales ca să se potrivească bine pe față.

Pe lângă modele sportive mai agresive, sunt disponibile și ochelarii lifestyle sau image, care pot să nu aibă atât de multe avantaje în performanța sportivă, dar sunt mai flexibili și pot fi purtați și în timpul activităților normale.

ALTE TIPURI DE OCHELARI

Lista de prețuri a ochelarilor de soare are o gamă foarte largă, deci depinde de bugetul tău ce ochelari alegi. Lentilele sunt de obicei cea mai scumpă parte a ochelarilor - cele mai bune lentile oferă nu numai o vizibilitate excepțională, ci și proprietăți precum tratamentul oleofob *, orificiile anti-ceață și totuși sunt rezistente la zgârieturi la impact. Cei mai scumpi ochelari oferă rame extrem de ușoare (unele chiar din carbon), care sunt flexibile în spatele urechilor, astfel încât pot fi perfect adaptate la dimensiunea capului și sunt, de asemenea, rezistente și nu se deteriorează nici la cădere.

Dar nu uita că, și cei mai scumpi ochelari s-ar putea să nu ți se potrivească. Prin urmare, în loc să încerci mai multe tipuri și modele, ia în considerare pentru ce fel de ciclism le vei folosi și în ce condiții.

* Tratamentul lentilelor oleofob/hidrofob este o acoperire exterioară a suprafeței realizată dintr-un compus chimic special care respinge impuritățile și le împiedică să se așeze pe lentilă.