Cum să alegi un ciclo computer GPS pentru antrenament și navigare?

Tag-uri:
Cum să alegi un ciclo computer GPS pentru antrenament și navigare?>

Timpurile în care se foloseau ciclo computelerele greoaie cu fire interferente și magneți pe roți au sunt deja de domeniul trecutului. Ciclo computerele GPS de astăzi au un design modern și cele mai noi tehnologii GPS, care obțin date direct de la sateliții care zboară în jurul Pământului și comunică fără fir prin senzori inteligenți oriunde pe bicicletă sau corpul ciclistului.

Ce trebuie să cauți atunci când vrei să cumperi primul tău ciclocomputer?

Hărți și navigație

Majoritatea ciclocomputerelor oferă o formă de afișare a hărții pe ecran sau sunt capabile să gestioneze o navigație mai detaliată. Majoritatea dintre ele permit și încărcarea în prealabil a traseelor pe care urmează să le parcurgi și unele permit chiar să schimbi ruta în timp ce conduci. Poate că nu vei avea nevoie de aceste caracteristici ale hărții și navigației atunci când conduci în mod regulat pe trasee din apropierea locuinței tale. Numai dacă plănuiești o aventură în zone îndepărtate și necunoscute, acesta va f ide real folos. Înainte de a plăti 500 de euro pentru o unitate de navigație completă, e bine să te gândești de câte ori crezi că vei avea nevoie de aceasta. Nu trebuie să uiți și de alte gatget-uri care te pot ajuta în călătorii mai lungi și nu îți vor strica experiența de conducere. De exemplu o pereche de ochelari de calitate care vor proteja în mod adecvat ochii. Sau îmbrăcăminte pentru ciclism de calitate, care te va ajuta să depășești adversul neașteptat, condițiile meteo precum ploaia și vântul.

Acumulator

Dacă intenționezi să petreci ore lungi în șa, va trebui să cauți un ciclocomputer cu durata de viață a bateriei mai lungă. Majoritatea ciclocomputerelor rezistă până la 18 ore, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru fiecare ciclist. Durata de viață a bateriei este indicată la fiecare model. Durata de viață a bateriei poate fi afectată de mulți factori: luminozitatea ecranului, intervalul de înregistrare a traseului, senzori conectați, conexiunea la smartphone și de ceea ce este afișat pe ecran - o hartă color actualizată constant consumă mai multă energie.

Compatibilitatea monitoarelor și a senzorilor

Poate fi un monitor de ritm cardiac extern sau un senzor de cadență, în orice caz trebuie verificată capacitatea ciclocomputerului de a se conecta la senzori și dispozitive. Unele permit conectarea doar unui dispozitiv, dar majoritatea permit conexiuni multiple utilizând ANT + sau Bluetooth.

Conectivitate la telefonul mobil

Conectarea la un telefon mobil este de dorit din mai multe motive. Multe modele de la diferite mărci oferă conectivitate Bluetooth. Acestea includ funcții precum controlul muzicii, afișarea apelurilor și mesajelor text primite, notificări și chiar posibilitatea de a înregistra date despre conducere în cloud. Desigur, este recomandabil ca telefonul mobil să fie ținut într-un mod adecvat. Când conduci pe drum, este bine să ai un tricou de ciclism cu fermoar, unde pornești telefonul mobil în siguranță și nu se întâmplă să îl pierzi undeva pe parcurs. A doua variantă este un buzunar sub șa, în care pot fi deja introduse mai multe accesorii și nu trebuie să porți totul în buzunarele tricoului. Dacă îți place să explorezi păduri și trasee montane, un tovarăș potrivit va fi un rucsac care conține un compartiment special pentru stocarea telefonului astfel încât să nu fie deteriorat.

 

Ce ciclocomputer cu GPS aș alege eu?

Piața ciclocomputerelor cu GPS este dominată de mărci precum Garmin, Wahoo, Polar, Bryton, Suunto, Lezyne. Fiindcă îmi place mai mult ciclismul MTB, aș alege un ciclocomputer care are potențialul în datele hărții deoarece în pădure drumul nu este întotdeauna foarte clar sau nu există mai multe cărări posibile, mai ales în condiții de vizibilitate redusă atunci când nu poți recunoaște multe repere. De aceea aș miza pe un ciclocomputer cu date precise ale hărții.

O altă condiție a mea ar fi să pot descărca diferite rute/trasee din rețelele online (Strava, Trailforks) în ciclocomputer. Unele portaluri populare de ciclism și trail oferă descărcare de date despre traseu (sub forma unui fișier GPX) cu puncte de reper importante. Unele dispozitive chiar oferă informații despre cafenelele, magazinele de biciclete, spitale și alte destinații din apropiere.

Un alt aspect pozitiv a ciclocomputerelor cu GPS este siguranța. Unele modele au capacitatea de a trimite coordonatele exacte cu locul unde te afli la persoana de contact aleasă, ceea ce poate ajuta foarte rapid la salvarea ta în caz de accident sau dacă te rănești.

La fel ca majoritatea componentelor electronice, ciclocomputerele cu GPS evoluează și se schimbă rapid. Apar modele noi  în mod constant, dar și modelele existente dobândesc noi funcții prin actualizări. Aceasta înseamnă că funcțiile de bază ale unui ciclocomputer tipic - afișarea vitezei, distanța, timpul, altitudinea, cadența și ritmul cardiac - nu s-au schimbat de mulți ani. Pe lângă aceste funcții de bază, apar și funcții peste standard prin care mărcile încearcă să îi influențeze pe clienți să cumpere produsul lor sau să facă upgrade la cel mai recent model. Unele dintre aceste funcții, cum ar fi de exemplu, navigarea, detectarea accidentelor, asocierea smartphone-urilor sau coaching-ul încorporat pot îmbunătăți siguranța, condiția fizică și experiența generală la ghidon a ciclistului. Înainte de a investi într-un ciclocomputer scump care are multe caracteristici pe care nu le vei folosi niciodată, ia în considerare nevoile tale.

Termenii cei mai des folosiți atunci când alegi un dispozitiv GPS:

ANT +

Cel mai comun protocol wireless în ciclism GPS și electronice. Folosit pentru comunicarea între senzori cum ar fi contoare de putere, cadență, monitoare de viteză și ritm cardiac și echipamentul unității de bază.

 

Altimetru barometric (barometru)

Acolo unde unele dispozitive folosesc altitudinea hărții pentru a estima altitudinea, dispozitivele mai bune folosesc barometrul pentru măsurarea exactă a altitudinii. În unele dispozitive sunt folosite pentru o urmărire mai precisă a coordonatelor.

 

Bluetooth

O formă de receptor/emițător wireless independent, un standard în tehnologia smartphone-urilor. Acum devine din ce în ce mai popular în unitățile GPS cu sincronizarea cu telefoanele mobile.

 

GLONASS

înseamnă Global Navigation Satellite System și oferă sateliți alternativi la GPS (Global Positioning System). Unitățile oferite de GLONASS au adesea o acoperire și Înregistrare a hărții mai fiabilă împreună cu pornirea mai rapidă.

 

IPX7

Aceasta se referă la rezistența la apă. IPX7 este un standard pentru multe dispozitive electronice și înseamnă că, obiectul poate rezista expunerii accidentale la apă până la un metru timp de până la 30 de minute. Acest lucru înseamnă că, utilizarea în ploaie nu trebuie să te îngrijoreze.