CEAS GPS PENTRU MONITORIZARE>

Trăim într-o perioadă a tehnologiei. Putem măsura aproape totul într-un fel, iar aplicațiile, care pot prelucra aceste date sunt cu adevărat fascinante. Eu aparțin grupului care vrea pur și simplu să știe câți kilometri a parcurs pe teren, care a fost media, dar și cel mai mare puls. Adesea  îmi cade fața când aflu cu ce viteză maximă mergea bicicleta cu mine etc., etc. Și pentru toate acestea un ceas GPS va fi suficient. Al meu este deja printre pensionarii din această categorie, dar întrucât acesta încă merge și îndeplinește tot ceea ce am nevoie de la el, nu am de ce să-l schimb pe un model mai nou (de vreme ce pregătesc acest articol de mai mult timp, acest lucru nu mai este în întregime adevărat, dar din moment ce ceasul nou îl folosesc doar de 3 zile voi descrie experiența mea cu acest ceas într-o altă postare). Deci, ce anume folosesc la ceas sau ce consider eu, că este important?

  1. Cureaua de piept, care îmi măsoară pulsul pe toată durata călătoriei. Mai ales în timpul plimbărilor lungi și abrupte, ochii mi se mai opresc pe ceas pentru a-mi verifica pulsul, care poate sări uneori foarte sus. Modelele de ceasuri de ultimă generație nu mai au nevoie de o curea de piept pentru a măsura pulsul - o măsoară direct de la încheietura mâinii, dar experiența multor demonstrează că această tehnologie necesită încă unele îmbunătățiri, deoarece există momente în care nu pot măsura pulsul exact sau unele momente, când numai măsoară deloc.
  2. Viteza curentă, distanța parcursă și timpul total de la începutul călătoriei sunt ceilalți trei parametri pe care ceasul mi le arată constant pe display. Mai ales informațiile despre distanța parcursă sunt foarte importante pentru mine, în special în cazurile în care mă îndepărtez de acasă mai mult timp, astfel încât să-mi pot evalua puterea de a reveni și împreună cu timpul total, să pot calcula momentul când trebuie să îmi întoarc „bike-ul” și să mă îndrept spre casă, fie din cauza apusului, fie a altor constrângeri de timp.
  3. Nu în ultimul rând, puteți descărca toate informațiile înregistrate despre traseu, pe computerul de acasă, aplicația va parcurge întregul traseu și vă va permite să analizați ritmul cardiac maxim, viteza maximă, distanța parcursă și multe alte informații utile.

Și aici vine adevăratul farmec al ceasului GPS. Datele afișate direct pe ceas sunt cuprinzătoare, dar multe informații pot fi citite după descărcarea datelor într-o aplicație dedicată. Pentru că folosesc ceasul Garmin, atunci în cazul meu folosesc și aplicația Garmin Connect. 

După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, aplicația desenează grafice ale profilului traseului (verde), viteză (albastru) și, dacă ceasul măsoară și pulsul, al treilea grafic (roșu). Toate aceste informații aplicația știe să le afișeze fie în timp pe axa x, fie la distanța parcursă. Aplicația va desena, de asemenea, întreaga călătorie într-o hartă Google, care poate fi mărită, micșorată după cum este necesar, iar dacă doriți să aflați în ce secțiune ați avut cea mai mare frecvență cardiacă sau viteză, de exemplu, pur și simplu mutați cursorul mouse-ului în partea grafică și vedeți locul direct pe hartă unde erați exact la acea vreme.

Informații foarte utile sunt și metrii parcurși, punctul cel mai înalt și cel mai mic al traseului, ritmul cardiac mediu și cel mai mare în timpul călătoriei, timpul total al călătoriei, inclusiv timpul total în mișcare, viteza medie, viteza maximă.

Desigur, există informații de bază, pe care le arată și ceasul, cum ar fi distanța parcursă, ritmul cardiac maxim, frecvența cardiacă medie. Aplicația va adăuga, de asemenea, informații despre temperatura exterioară la momentul plecării, adică dacă parcurgeți în mod repetat același traseu și dacă orele diferă semnificativ, atunci unul dintre factori poate fi vremea. Într-un astfel de caz, atunci când trebuie să comparăm 2 ieșiri identice, aplicația ne permite să comparăm ieșirile selectate.

Exact ca și aplicația foarte populară Diet, Garmin conține, de asemenea, segmente bine cunoscute, care sunt de fapt secțiuni parcurse de mulți bicicliști. În acest fel, puteți compara de la distanță performanțele d-voastră. Pentru o imaginație mai bună, segmentul poate fi un deal. Dacă știți că acesta este un segment, atunci unii „se grăbesc”, ca să urce cât mai sus în clasament.

De asemenea, Garmin Connect vă permite să încărcați automat o călătorie în alte aplicații, ceea ce înseamnă că, atunci când ultima călătorie este încărcată în Garmin Connect, o trimite în locațiile desemnate (alte aplicații). În cazul meu, acesta este modul în care trimit date aplicației Diet, pe care o folosesc doar pentru a-mi trimite ultima călătorie către o altă aplicație utilă - Relive, care desenează întreaga rută pe hartă și o transformă într-un video interesant (https: //www.relive .cc).

Nu în ultimul rând, Garmin Connect oferă date sumare pentru perioada aleasă, astfel încât să puteți privi înapoi câți kilometri ați parcurs în anii, lunile și așa mai departe. Informații cu siguranță utile în cazul în care vă întrebați dacă anul precedent a fost mai bun sau mai rău și, de asemenea, pentru mine în cazul unor componente care necesită service după anumiți kilometri, pot foarte repede să aflu exact câți kilometri am parcurs de la ultimul serviciu complet, exclud ghicirea accidentală (cât aș fi putut conduce de la ultimul service, etc.?).

În concluzie, ceasurile GPS nu sunt cele mai importante echipamente, fără de care nu ar fi posibil să mergeți pe bicicletă. Dacă sunteți unul dintre cei care nu au avut niciodată nevoie să-și analizeze și să-și evalueze datele în vreun fel, acest lucru este absolut normal. Cel mai important este să vă suiți pe șa și să nu stați acasă. Dacă, pe de altă parte, aparțineți grupului care iubește mersul pe bicicletă, nu numai din șa, ci și seara acasă la computer sau pe dispozitivele mobile, pentru cei ca voi recomand cu siguranță un ceas GPS.