Gore-Tex® vs. DWR vs. Polartec®>

Cu siguranță cunoști această situație - vrei să cumperi o jachetă sau pantaloni de iarnă și dai peste un „terminus technicus”, de care este posibil să fi auzit deja, dar nu ești foarte sigur ce înseamnă. Cu fiecare sezon, se adaugă noi tehnologii (și cu ele, desigur, noi termeni tehnici), așa că nu este de mirare dacă nu îi cunoaștem. De aceea am decis să o îi studiez mai îndeaproape și voi împărtăși cu voi aceste cunoștințe. Iată câteva dintre cele mai utilizați termeni pe site-ul Holokolo:

DWR – Durable Water Repellent

DWR este un strat adăugat la țesături în timpul producției în fabrică pentru a le face rezistente la apă (hidrofobe). Această tehnologie este adesea utilizată în combinație cu materiale impermeabile și respirabile, cum ar fi GORE-TEX® (vezi mai jos), pentru a preveni ca stratul exterior de țesătură să nu fie saturat cu apă. [1]

Puteți găsi această tehnologie la jachete, de exemplu Alé Summit DWR sau la pantalonii de iarnă Castelli Tutto Nano.

GORE-TEX®

Membrana GORE-TEX® a fost descoperită la începutul anilor 1970, iar primul material textil cu această structură a fost lansat în 1980. În prezent, sunt produse mai multe tipuri de materiale Gore-Tex cu parametri diferiți. [2] Este de fapt un material cu membrane format prin laminarea a două sau trei straturi:

  • Strat de suprafață - de obicei poliester
  • Strat de mijloc - membrană din politetrafluoretilenă expandată microporoasă (teflon)
  • Strat interior - material de contact [2]

Este practic o membrană din teflon foarte ușoară și subțire, cu proprietăți unice, cum ar fi impermeabilitatea și rezistența la vânt, fără restricții semnificative asupra respirabilității. Porii membranei Gore-Tex® sunt de până la 20.000 de ori mai mici decât o picătură de apă, dar de până la 700 de ori mai mari decât moleculele de vapori de apă. [2] [3] Structura de tip labirint va opri în mod fiabil vântul și vă va proteja de frig. Pentru ca marca Gore să se potrivească celei mai largi game de sporturi, aceasta oferă mai multe versiuni ale membranei. Laminarea cu două straturi înseamnă că membrana este unită doar de țesătura exterioară și, în majoritatea cazurilor, este protejată de o căptușeală liberă în interior. O laminare cu trei straturi înseamnă că membrana este laminată între țesătura exterioară și căptușeală. Produsele din Gore-Tex cu două straturi sunt mai universale, deoarece sunt mai ușoare și mai respirabile. Clasicul sub forma unui GORE-TEX cu trei straturi se caracterizează în principal prin durabilitate. [3]

Proprietățile membranei GORE-TEX®:

  • respirabilitate ridicată
  • impermeabilitate permanentă
  • rezistență la îndoire
  • rezistență extremă la îngheț
  • durata lungă de viață [3]

Majoritatea jachetelor de iarnă Castelli pe care le veți găsi pe site-ul Holokolo este realizată din material Gore-Tex®. La fel și toți pantofii de ciclism pentru iarnă pe care îi oferim.

 

POLARTEC®, LLC

Polartec® este producător de țesături Polartec® fabrics. Potrivit propriei declarații, sunt creatorii celor mai avansate textile funcționale disponibile astăzi. Au început ca producători de lână sintetică originală iar astăzi oferă o colecție de peste 300 de țesături și materiale diferite concepute pentru a vă menține cald, uscat și, cel mai important, confortabil în timpul diferitelor activități în aer liber. [4]

Gama de țesături Polartec® începe cu țesături cu strat de bază extrem de ușoare, resp. lenjerie de corp funcțională, prin jachete moi, hidrofuge și soft-shell, până la țesături neinflamabile pentru militari. Țesăturile Polartec® vă mențin cald atunci când este frig, uscat când transpirați și chiar respinge vântul, ploaia și zăpada pentru a te proteja de intemperii. [4]

Voi menționa cel puțin câteva țesături specifice care sunt utilizate pe produsele pe care le poți cumpăra de la Holocolo:

 

Polartec® Windbloc®

Este concepută pentru a vă proteja 100% de vânt și de condițiile meteorologice nefavorabile. Prin inserarea unui laminat micro-poros respirabil între stratul superior durabil și fibrele interioare respirabile, această țesătură asigură un echilibru excelent între izolația termică și performanță. Datorită acestei versatilități flexibile, produsele realizate din acest material sunt rezistente la intemperii, fără a vă compromite confortul. [5] Testați-l pe jacheta de iarnă Santini Vega Extreme sau jachetele de damă Santini Coral Raggio.

Polartec® Neoshell®

Reprezintă o descoperire tehnică pentru materialele impermeabile, dar respirabile. Schimbul dinamic de aer pe suprafața țesăturii creează o capacitate de neegalat de a opri pătrunderea apei și a vântului fără a restricționa îndepărtarea căldurii și a transpirației corporale. [5] Această țesătură se găsește, de exemplu, în mânecile jachetelor de iarnă Castelli Beta RoS.

Polartec® Alpha®

A fost inițial dezvoltată pentru Forțele Armate Speciale SUA când au avut nevoie de o țesătură din material izolant mai avansat pentru uniformele lor de luptă. Aceasta este o nouă tehnologie cu izolație activă care reglează temperatura corpului atât în timpul activităților dinamice, cât și în cele statice. Progresele recente în ceea ce privește respirabilitatea adaptivă ajută la eliminarea necesității de a adăuga mai multe straturi pe măsură ce vă deplasați. [5] O puteți găsi și la tricourile funcționale Santini Alpha.

WINDTEX®

Aceasta este o tehnologie dezvoltată de VAGOTEX care funcționează de peste 20 de ani. Sunt experți în membrane și laminarea hainelor cu sediul în Italia. Acestea oferă servicii și expertiză pentru multe branduri și producători de îmbrăcăminte.

Windtex® este o membrană ușoară și întinsă care reglează temperatura și blochează vântul și apa, păstrând în același timp microclimatul între țesătură și piele intact. Vagotex este extrem de mândru de această tehnologie și mai ales pentru elasticitatea și greutatea redusă. Aceștia susțin că membranele similare de la alți producători sunt departe de a fi ușoare și elastice. [6]

Această tehnologie a fost utilizată, de exemplu, la jachetele de iarnă Alé Fondo.

La final

Este greu de spus care dintre aceste tehnologii este cea mai bună. Totuși, sper că acest articol v-a ajutat cel puțin să vă familiarizați cu unele tehnologii și modificări și vă va ajuta să alegeți echipamentele de iarnă potrivite.

 

 

 

Surse:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Durable_water_repellent

[2] https://sk.wikipedia.org/wiki/Gore-Tex

[3] https://www.bezeckepotreby.sk/blog/membrany-gore-tex-a-gore-windstopper-poznate-rozdiel

[4] https://www.polartec.com/faq

[5] https://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/technology-page-polartec-fabrics-i1552

[6] https://www.parentini.com/en/266/195/windtex