Care este diferența dintre o jachetă de ciclism și un tricou de iarnă?

Tag-uri:
Care este diferența dintre o jachetă de ciclism și un tricou de iarnă?>

Sezonul de vară se apropie încet, dar sigur de final. Dar pentru aceia dintre noi care nu urmează să punem bicicletele noastre să hiberneze, este necesar să știm cum să ne îmbrăcăm corect. Tot al doilea client ne întreabă care este diferența dintre un tricou de iarnă și o jachetă - la prima vedere și mai ales în imagine, arată exact la fel. Dar aparențele sunt înșelătoare. În acest blog, vom explica nu numai care este diferența dintre ele, ci și de ce vei avea nevoie de amândouă dacă iei cu adevărat în serios mersul pe bicicletă chiar și în vreme rece și umedă.

Cu siguranță știi foarte bine că, cel mai folosit cuvânt în echipamentele de iarnă (nu numai pentru cicliști, ci și pentru alergători, schiori, schiori de fond, alpiniști de schi, patinători etc.) este stratificarea. Aceasta înseamnă că, cu cât temperatura exterioară este mai scăzută, cu atât vei avea nevoie de mai multe straturi subțiri. Și aici vei afla de ce sunt necesare atât un tricou cât și o jachetă de iarnă în echipamentul tău de iarnă. Dar să vedem acum, care este diferența dintre ele.

Tricoul de iarnă

La prima vedere, îl poți distinge de un tricou obișnuit prin faptul că are mâneci lungi. Dar asta nu este tot - există și tricouri cu mâneci lungi, care sunt concepute pentru vară. Cu toate acestea, aceste tricouri de vară sunt subțiri, au un singur strat (în principal lycra) și sunt concepute pentru curse de primăvară sau toamnă când soarele nu mai este atât de puternic și este mai rece la brațe. Tricoul de iarnă însă, este izolat cu material fleece fin. Este semnificativ mai gros și mai călduros, conceput pentru vreme când temperatura scade sub 15 ° C. Nu mai este frig doar la umbră, ci chiar și atunci când soarele strălucește. Vântul este deja o parte obișnuită a cursei, se întunecă devreme și cel mai adesea te prinde o ploaie. Cu toate acestea, dacă apeși bine în pedale, corpul tău se va încălzi iar tu nu vrei o jachetă groasă, altfel probabil ai fierbe de căldură. Pentru o astfel de vreme de tranziție este foarte potrivit un tricou de iarnă. Eu îmi iau mereu cu mine și o vestă rezistentă la vânt în buzunar sau, dacă există riscul să mă ud, o jachetă impermeabilă. Dacă am noroc și vremea frumoasă predomină, atunci aceste straturi nu mă deranjează împachetate în buzunarele din spate.

Jacheta de iarnă

Jachetele de iarnă sau termo servesc ca strat superior pe vreme foarte rece sau umedă. În principiu, sunt impermeabile, rezistente la vânt, izolante, termoreglabile și izolate cu un material fleece mai gros. Fiecare producător oferă și utilizează diferite tehnologii care garantează aceste proprietăți. Astfel de tehnologii brevetate sunt, de exemplu, GORE-TEX®, DWR (Durable Water Repellent), NANOTECH etc. Aceste tehnologii diferă, dar au în comun faptul că, împiedică pătrunderea apei, a vântului și a frigului prin stratul superior (indiferent dacă este vorba de îmbrăcăminte sau încălțăminte). De asemenea, acestea se caracterizează prin faptul că, deși te protejează de umezeală și frig, sunt suficient de permeabile pentru a drena bine transpirația de pe corpul tău. Deși, desigur, nu putem aștepta că, astfel de jachete vor fi la fel de respirabile ca tricourile subțiri de vară.

Jachetele de iarnă au și alte „gadgeturi”, precum gâtul ridicat, tivuri alungite și etanșe pe mâneci, o „coadă” extinsă (sau partea din spate), un strat inferior care este prins la jachetă, au însă un fermoar separat, cusături sigilate pe umeri, elemente reflectorizante mai pronunțate pentru o mai bună vizibilitate în întuneric și așa mai departe, etc. Producătorii concurează între ei venind mereu cu ceva diferit pentru ca jacheta lor să fie cu ceva mai bună decât cea de la concurență, cu modificări mai inteligente. La Holokolo, am extins într-adevăr selecția în acest sezon și suntem convinși că, vei avea din ce alege.

Acum, când diferențele dintre tricoul de iarnă și o jachetă de iarnă sunt clare, revenim la cuvântul preferat stratificare. Desigur, stratificăm în funcție de vreme, dar atunci când este cu adevărat frig afară, recomandăm următoarele straturi:

Primul strat: Tricou funcțional - cel mai bine cu mâneci lungi și chiar mai bine cu lâna merino dacă nu ai pielea hipersensibilă.

Al doilea strat: Tricou de iarnă

Al treilea strat: Jachetă de iarnă

La toate astea mai putem adăuga și încălzitoare pentru brațe și o vestă rezistentă la vânt dacă este cu adevărat urât afară. Nu uita să stratifici și partea de jos a corpului - în oferta Holokolo avem și chiloți lungi, eventual încălzitoare pentru picioare și bineînțeles o selecție largă de pantaloni lungi de iarnă.

Desigur, poți omite oricare din aceste straturi după cum dorești. Este important însă să reții că, nu trebuie să fii îmbrăcat atâ de mult încât să transpiri prea mult, deoarece atunci când te oprești, corpul tău se va răci rapid și poți prinde o răceală. Dimpotrivă, dacă nu ai suficiente straturi pe tine, există riscul să nu te încălzești nici măcar la efort și încărcare mai mare și să nu te bucuri atât de mult pe cât ai vrea de cursă.