Când timpul își lasă amprenta asupra căștii tale.

Tag-uri:
Când timpul își lasă amprenta asupra căștii tale.>

Când să înlocuiești casca veche și de ce?

Ciclismul este un sport frumos, dar are și părți negative. Acestea sunt în principal accidentele și rănirile. Ciclismul este unul dintre cele mai periculoase sporturi datorită vitezei mari și a posibilității de a lovi un obstacol solid. 

Cert este că, căștile de ciclism reduc riscul de răni grave la nivelul capului. Experții de la University of New South Wales au prezentat la conferința internațională SAFETY 2016 rezultatele cercetării bazate pe o analiză a 43 de studii de investigare a accidentelor și căderilor a peste 64.000 de cicliști din 11 țări. Concluziile lor sunt clare.

 O cască de ciclism de calitate reduce riscul de:

 • Leziuni severe ale capului cu 69%
 • Leziuni fatale la nivelul capului cu 65%
 • Leziuni la nivelul capului mai puțin grave cu 51%
 • Leziuni ale feței cu 33%
 • Leziuni ale gâtului cu 4%

Pentru ca casca să-și îndeplinească scopul, nu uita să o înlocuiești cu regularitate. Când să înlocuiești casca veche și de ce?

 1. Timpul își lasă amprenta pe fiecare cască

În special pe polistirenul de spumă (EPS), care se degradează cel mai mult sub influența radiațiilor UV și a schimbărilor de temperatură. Acest lucru modifică proprietățile acestuia de absorbție a șocurilor, indiferent de super materialele și gadgeturile folosite de producători pentru a reduce efectele de degradare. Chiar și învelișul (cel mai adesea din plastic ABS) care acoperă suprafața nu va preveni această degradare, ci doar o poate încetini.

 1. Câțiva ani și casca necesită să fie schimbată. Unii producători recomandă ca, casca să fie înlocuită după trei ani ca măsură de precauție, alții după cinci ani, iar unii sunt mândri să spună că, casca lor rezistă până la opt ani. 
 2. Dacă apare o fisură pe cască, aceasta nu trebuie lipită, ci trebuie înlocuită casca. Uzura mecanică este o amenințare mai mare decât timpul. Materialul EPS, care este utilizat cel mai adesea în fabricația căștilor, datorită deformării sale ireversibile, absoarbe relativ bine impacturile, EPS absoarbe energia de impact și se sparge. Dacă depistezi pe casca ta abraziuni sau alte semne de deformare provocate de o lovitură sau cădere, nu ezita să înlocuiești casca. Dacă îți cade casca și descoperi o fisură care se întinde pe întreaga structură a căștii, nu economisi. Sănătatea și siguranța ta sunt primordiale, așadar înlocuiește casca.

SUGESTIE: Consultă casa de asigurări de sănătate pentru a afla dacă oferă o contribuție la echipamentul de protecție și ce beneficii le oferă cicliștilor.

Păstrează casca ta în formă:

 1. Curăță ușor casca cu apă și săpun.
 2. Nu folosi substanțe chimice.
 3. Nu o depozita în locuri cu raze solare, ci într-un loc întunecat și uscat.
 4. Controleaz-o cu regularitate.
 5. Lasă casca să se usuce bine după ce ai folosit-o.

Fapt interesant: Primele încercări de a proteja capul pe bicicletă au fost deja în secolul al XIX-lea. Materialul folosit a fost de plută acoperit cu țesătură. Acești predecesori au avut mai mult rolul de pălărie iar funcția lor de protecție a fost minimă.