Alex Dowsett, singurul ciclist profesionist cu hemofilie

Tag-uri:
Alex Dowsett, singurul ciclist profesionist cu hemofilie>

Hemofilia este o boală ereditară de coagulare a sângelui. Se manifestă prin apariția de umflături și dureri articulare și capacitatea limitată a organismului de a opri sângerarea. Ciclismul profesional, care include în mod regulat accidente, este, prin urmare, un sport foarte riscant pentru Alex Dowsett. După căderi mai severe, riscă să sângereze enorm dacă nu primește medicamentul la timp.

În ciuda bolii, ciclistul britanic s-a transformat într-un sportiv de elită și povestea sa este unică. Este chiar campion național de șase ori în proba contratimp și a câștigat etapa contratimp la cursele Giro d'Italia și Turul Polonia. După Sky, Movistar și Katusya-Alpecin acesta îmbracă acum tricoul echipei Start-Up Nation.

Într-o baltă de sânge

Alex Dowsett nu a știut aproape toată copilăria de ce a avut probleme de sângerare. Părinții au crezut că ar putea fi leucemie. Odată și-a mușcat buza și a provocat o rană mică. Sângele lui a început să se coaguleze, dar dimineața părinții lui l-au găsit într-o baltă de sânge. După această întâmplare, unul dintre medici a diagnosticat corect că era vorba de hemofilie. Este o boală extrem de rară care afectează în medie o persoană din zece mii.

Boala a afectat întreaga copilărie a lui Dowsett. Unii părinți au refuzat invitația sa la petrecere pentru copii. Sau nu voiau ca el să umble la aceeași școală cu copiii lor. Aceștia se temeau că hemofilia poate fi asociată cu HIV sau cu hepatită. Din fericire, medicina a progresat între timp și începând de la liceul Dowsett a început să își facă zilnic injecții, lucru pe care îl face până în prezent.

Te miști mai mult, trăiești mai mult

Boala l-a împiedicat să se implice în sporturi de contact, așa că a început să înoate. Și treptat a trecut la ciclism. Astăzi, este un sportiv de succes și este urmărit de zeci de mii de oameni pe rețelele de socializare. Acesta informează publicul despre hemofilie și a fondat organizația de caritate Little Bleeders pentru a sprijini mii de tineri care suferă de această boală din Marea Britanie.

„Desigur, ringul de box sau terenul de rugby nu este înțelept pentru noi care suferim de hemofilie. Dar inactivitatea și jocul Playstation sunt la fel de periculoase ", a declarat ciclistul britanic pentru Cyclist.uk. Nu numai persoanelor care suferă de hemofilie vrea să le transmită mesajul și motto-ul organizației Little Bleeders: „te miști mai mult, trăiești mai mult”.