Zwift - un mare ajutor pentru iarnă

Tag-uri:
Zwift - un mare ajutor pentru iarnă>

Ce este Zwift?

Zwift este ceva asemănător unui joc pe computer care vă permite să vă conectați bicicleta fitness smart cu un computer, tabletă, telefon sau smart TV. Acest lucru oferă posibilitatea de a pedala alături de alți cicliști într-un mediu virtual, ajutând astfel la atenuarea plictiselii asociate cu sezonul de iarnă.

Zwift oferă pe lângă curse clasice în lumea virtuală și concursuri unde participă mai mulți cicliști. Sunt disponibile antrenamente propuse de formatori profesioniști, care pot fi parcurse în grupuri cu alți cicliști care se antrenează la aceeași intensitate în funcție de procentul lor FTP *.  

*FTP - Functional Threshold Power înseamnă putere de prag funcțională. Aceasta este considerată a fi cel mai înalt nivel de putere pe care îl putem menține timp de o oră, fără a obosi.

Unde putem conduce în Zwift?

Există nouă hărți disponibile pe Zwift: o hartă de bază uriașă Watopia, hărți mai mici ale Londrei, New York-ului, Richmond-ului, Harrogate-ului și Innsbruck-ului. Recent, în lumile Zwift au fost adăugate câteva completări, cu rute disponibile acum în Franța, Paris și, cel mai recent, Insulele Makuri.

În timp ce rutele Richmond și Innsbruck sunt copii ale traseelor rutiere din Cupa Mondială 2015 și 2018, Watopia este o lume fictivă care a fost stabilită undeva în Insulele Solomon. New York oferă trasee construite în principal în Central Park. Harta Franței a fost o lansare foarte așteptată, deoarece conține o replică virtuală a temutului Mont Ventoux, în timp ce Parisul este un traseu ușor al celebrului circuit al etapei finale a Turului Franței.

În mai, Zwift a lansat o nouă hartă numită Makuri Islands cu diverse tipuri de drumuri, inclusiv drumuri drepte și întortocheate, drumuri de pământ și cu pavaj, în timp ce cicliștii se pot bucura de câmpuri verzi și păduri pline de creaturi mistice, flori de cireș și temple.

Cât costă Zwift?

Nu este gratis. Zwift costă 14,99 EUR lunar, dar vă puteți dezabona oricând. Nu este nevoie să vă abonați de la început, pentru că este disponibilă și o perioadă de probă de șapte zile.

Ce echipament vă trebuie pentru Zwift? Este clar că, dacă doriți  să folosiți Zwift, aveții nevoie de un trainer inteligent. Mărci precum Wahoo sau Tacx sunt o alegere bună.

Aceste trainere au în general o acționare directă, un contor de putere încorporat și o rezistență variabilă. Trainerele vă măsoară performanța și apoi trimit aceste date către Zwift pentru a acționa riderul dvs. virtual. Rezistența variabilă de pe trainerele inteligente vă va face să vă simțiți ca și cum ați conduce efectiv în lumea online, așa că atunci când pe ecran apare un urcuș, rezistența la pedalare crește, iar când coborâți, scade. Informații mai detaliate despre trainerele inteligente pot fi găsite în următorul articol.

 

Cât despre haine, pentru antrenamentele indoor recomand cu cât mai puține straturi, cu atât mai bine. Eu personal port pantaloni scurți de ciclism clasici cu bazon de calitate ca să nu mă doară fundul. Și, ca o altă parte a setului pentru interior port un tricou funcțional ușor care elimină bine transpirația. Având în vedere că antrenamentul în interior devine din ce în ce mai popular, unele mărci au dezvoltat deja îmbrăcăminte pentru ciclism concepută special pentru trainer. Sunt specifice prin faptul că sunt realizate din materiale foarte subțiri, ușoare și respirabile. De exemplu, pantalonii scurți pot fi confecționați 80% din plasă, ceea ce garantează o ventilație excelentă.

În timpul antrenamentului între patru pereți transpirăm mult mai mult, așa că un tricou foarte respirabil și ușor este de mare ajutor. Pe lângă îmbrăcăminte, foarte importantă pentru antrenamentul indoor este și o saltea specială sub trainer, care nu numai că absoarbe transpirația, dar și atenuează vibrațiile și zgomotul de la trainer. Salteaua este un accesoriu potrivit în special pentru cei care locuiesc la bloc.

Nu uitați să aveți un prosop la îndemână, pentru că veți transpira mult, vă garantez, și transpirația care curge în ochi nu este în tocmai plăcută. Și nu în ultimul rând, vei avea nevoie cu siguranță de un ventilator.

Ce poate face Zwift?

Probabil că, cel mai mult vă va interesa modul workout din Zwift și așa-numitul „group rides“. În modul group rides toți cicliștii se antrenează la același nivel - în funcție de procentul FTP-ului lor. Bineînțeles, aplicația are și caracterul unei rețele de socializare, așa că puteți să adăugați prieteni, să organizați curse cu ei. O altă funcție este selectarea unui număr mare de antrenamente. Puteți încerca un test FTP, antrenamente individuale în funcție de timp sau tip de exercițiu.

O parte complet separată sunt concursurile. Da! În Zwift puteți participa la concursuri cu ocazia a diverse evenimente.

Concursurile de pe Zwift sunt publicate fie pe ecranul meniului principal înainte de începerea jocului, fie în aplicația însoțitoare. Desigur, există categorii pentru concursuri. Acestea se bazează pe FTP-ul participantului la concurs: 

A: 4,0 w/kg FTP sau mai mare

B: 3,2 g/kg până la 4,0 g/kg FTP

C: 2,5 g/kg până la 3,2 g/kg FTP

D: Mai puțin de 2,5 w/kg FTP

Marea noutate sunt Campionatele Mondiale în Zwift, unde puteți participa la fazele introductive și vă puteți califica pentru e-campionatul mondial în Zwift.

Personal, folosesc Zwift deja al treilea sezon și, tocmai în timpul iernii este un ajutor grozav și distractiv pentru a mă menține în formă. Am încercat mai multe curse, competiții, antrenamente în Zwift. Zwift pune accent și pe prestigiu, de ex. fac des antrenamente cu cicliști celebri, eu am participat la o cursă în grup cu Mathieu van der Poel. Mi-a rămas în memorie și expresia Tour de Zwift când trebuie să participi la fiecare rundă a cursei, așa că am experimentat ceva ca un mic Tur al Franței. Nu am mers încă pe o bicicletă de drum în timpul iernii, nu-mi place vremea rece, pur și simplu nu îmi convine. Și datorită Zwift, am găsit o alternativă potrivită pentru sală.