Feriți-vă de hoți: 8 sfaturi despre cum să vă protejați bicicleta

Tag-uri:
Feriți-vă de hoți: 8 sfaturi despre cum să vă protejați bicicleta>

Milioane de biciclete sunt furate în lume în fiecare an. Majoritatea proprietarilor nu se mai întâlnesc niciodată cu bicicleta lor și cei mai mulți bicicliști nu anunță niciodată furtul la poliție. Citiți 7 sfaturi despre cum să vă protejați bicicleta împotriva furtului.

  1. Un loc de parcare sigur

Ideal ar fi să vă puteți pune bicicleta în siguranță într-o cameră securizată sau într-o casă de parcare. Dar, în cele mai multe cazuri, în spațiile publice trebuie să căutați o soluție diferită.

Cel mai riscant este să vă parcați bicicleta într-un loc îndepărtat, abandonat. Dar nici parcarea într-o parte aglomerată a orașului plin de biciclete nu este un câștig asupra hoților. Fenomenul psihologico-sociologic se aplică și în acest caz: cu cât mai mulți oameni văd un eveniment care necesită ajutorul lor, statistic cu atât mai puțin probabil se va găsi cineva dintre ei care să dea o mână de ajutor.

De aceea, parcați bicicleta într-un loc vizibil, care nu este nici aglomerat, nici abandonat. Mai mult decât atât, parcarea zilnică în același timp în același loc nu este recomandată.  Dacă este posibil, puneți bicicleta în raza unei camere de siguranță, acest lucru vă poate ajuta. De asemenea, gândiți-vă unde și cui veți arăta sau publica fotografii cu bicicleta dvs.

  1. Lacăt de înaltă calitate

Un lacăt pentru biciclete poate fi cumpărat cu mai puțin de XXX RON, dar pentru protejarea unei biciclete în valoare de sute de euro, aceasta este o modalitate foarte slabă de prevenire a furtului. Când cumpărați un lacăt, gândiți-vă dacă preferați metoda de blocare cu cheie sau cu un cod numeric. Este posibil să pierdeți cheia sau să uitați numărul de cod. De asemenea, luați în considerare ce precizie a lacătului vă trebuie și unde doriți să îl utilizați. 

Cele mai ieftine lacăte cu cablu sunt simple, ușoare, ușor de transportat și depozitat. Dar hoțul va rezolva această ghicitoare în câteva secunde. Îi puteți complica ușor treaba, prin adăugarea unui blocaj la cadru, care însă cântărește și mai mult de un kilogram.

Lacătele din oțel cu lanț sau cele din titan și lacătele de tip "U" sunt mai sigure. Dezavantajul este prețul, greutatea sau capacitatea lor de stocare care necesită mai mult loc. Și cu acestea se poate descurca un hoț, dar are nevoie de mai mult timp și face mai mult zgomot. Prin urmare, este ideal să combinați mai multe tipuri de lacăte și să protejați atât cadrul, cât și roțile bicicletei.     

  1. Protejați-o întotdeauna

Chiar dacă aveți de gând să dați doar o fugă la alimentară sau dacă trebuie să intrați pentru câteva momente la o benzinărie, nu lăsați bicicleta neprotejată dacă este posibil. Cele mai multe furturi de biciclete nu sunt planificate de către hoți, aceștia doar profită de ocazie.

  1. Înregistrați-vă bicicleta

Înregistrarea unei biciclete în baza de date este o bună prevenire. Fiecare bicicletă are propriul său număr de serie, dar acesta nu este folosit așa, ca în cazul mașinilor. Scopul înregistrării este de a preveni vânzarea unei biciclete furate sau cel puțin de a o complica. Există diverse baze de date în țările europene susținute de instituțiile statului

De exemplu, în Republica Cehă și Slovacia, vă puteți înregistra bicicleta în sistemul CEREK (Registrul central al bicicletelor). Și la noi în România, există astfel de baze de date, fie la nivel național sau la nivel de orașe.

  1. Tehnologii inteligente

Dacă aveți o bicicletă cu adevărat valoroasă, căutați tehnologii mai scumpe. O alarmă care trimite un mesaj către telefonul dvs. mobil. Un localizator GPS subtil care poate părea ca o lumină normală de bicicletă sau care se montează sub șa.

  1. Poate fi urâtă

Bicicletele vechi și uzate sunt mai puțin atractive. Dacă nu vă pasă atât de mult de „aspectul” bicicletei, o puteți face ușor mai urâtă lipind pe ea benzi sau autocolante care îi reduc ușor valoarea.

  1. Asigurați-vă bicicleta

Spre deosebire de o mașină, asigurarea pentru biciclete nu este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi o soluție bună pentru unii cicliști. Poate fi combinată cu asigurarea în caz de accident pe bicicletă. În acest caz, recomandăm să citiți cu atenție termenii și condițiile. Ce fel de protecție pentru bicicletă își dorește casa de asigurări, unde ar putea fi furată, pentru a obține banii în caz de furt.

Casele de asigurări oferă, de asemenea, diverse produse combinate, cum ar fi asigurarea locuinței sau asigurarea de călătorie și cu acoperirea bicicletei.

  1. Nu cumpărați biciclete și piese furate

Nu faceți cumpărături second-hand pe Internet dacă bănuiți că este vorba despre o bicicletă furată sau piese de schimb furate. Acest lucru ar încuraja hoții și piața neagră.