Cum să alegeți prima pereche de pantofi pentru ciclism?

Tag-uri:
Cum să alegeți prima pereche de pantofi pentru ciclism?>

Mulți dintre voi vă întrebați cum să alegeți pantofii - ce tip, compatibilitatea cu pedalele, dimensiunea, tipul tălpii, fixarea etc. Cicliștii cu experiență sunt cu siguranță de acord că, este o diferență imensă între ciclismul cu sau fără încălțăminte de ciclism. Așadar, dacă v-ați decis (foarte corect) să investiți în pantofi de ciclism, vă vom ajuta cu plăcere să aflați ce criterii să luați în considerare.

De ce am nevoie de pantofi?

După ce veți încerca o cursă cu pantofi de ciclism, veți observa o diferență uriașă în performanțele dvs. în transmisia puterii respectiv a energiei pe pedală. Acest lucru se datorează faptului că, pantofii sunt ușori și au talpa rigidă, care elimină pierderile de energie. De aceea, cicliștii care iau ciclismul în serios, sunt dispuși să investească în pantofi destinați pentru acest tip de sport. Indiferent de bugetul dvs., pantofii pe care îi cumpărați de pe Holokolo sunt de înaltă calitate și vor rezista câteva sezoane. Deci, considerați această investiție ca una pe termen lung.

Cum funcționează?

Pantofii funcționează în simfonie cu pedalele, astfel încât să vă ușureze pedalarea. În partea de jos a tălpii sunt echipate cu un mecanism care se atașează la o pedală compatibilă. Acest lucru vă va oferi o mai bună stabilitate și un control mai bun al transferului energiei pe pedale.

După cum puteți vedea în imaginea de mai jos, atunci când mergeți pe bicicletă în pantofi sport obișnuiți fără clipsuri (pantoful albastru), energia este concentrată pe pedală într-o singură direcție - în jos. Pantofii de ciclism vă permit să trageți pedala și în sus (pantoful roșu) și, astfel, să vă folosiți energia mult mai eficient.

Diferența de preț între încălțămintea de ciclism scumpă și cea ieftină poate ajunge până la 300 EUR. Ca începător nu veți avea nevoie de cel mai scump model, dar cum decideți ce model să cumpărați?

Tipuri de pantofi și legături de ciclism

Alegerea pantofilor care sunt cei mai potriviți stilului dvs. de ciclism vă va garanta confortul și eficiența maximă. Pantofii pot fi împărțiți în două categorii de bază:

  1. Pantofi MTB pentru biciclete montane - legătură SPD (Shimano Pedaling Dynamics) - compatibilitatea pedalei este aproape 100% datorită legăturii standard cu 2 găuri. Pantofii MTB sunt mai universali și îi conferă ciclistului mai multă flexibilitate. De regulă, tălpile pantofilor MTB nu sunt la fel de rigide ca la pantofii de șosea și au caneluri de cauciuc, astfel încât îi puteți folosi și la mersul pe jos (deși nu pe distanțe foarte mari).

2. Pantofii pentru ciclsim rutier sunt potriviți doar pentru mersul cu bicicleta nu și pentru mersul pe jos. Puteți merge în ei din casă la bicicletă, mai cu greu chiar și la o cafea sau bere, într-o pauză, dar asta este cam tot ce vă permit. Pantofii de șosea au, de obicei, o talpă foarte rigidă și, spre deosebire de pantofii MTB, nu au acoperire din cauciuc, astfel încât sunt potriviți cu adevărat doar pentru mersul cu bicicleta iar mersul pe jos în ele este incomod. Cu toate acestea, rigiditatea tălpii garantează o distribuție mai eficientă a forțelor pe pedale.

Pantofii de șosea nu sunt la fel de universali ca pantofii MTB și există mai multe legături diferite care nu sunt compatibile cu pedalele unui alt producător. Majoritatea pantofilor de ciclism rutier au 3 găuri pe talpă pentru prinderea pantofului de pedală.

Vă prezentăm patru tipuri de legături:

  • SPD-SL (SL este o prescurtarea cuvântului italian Supperlegraceea ce înseamnă superușor)
  • Look Keo
  • Time RXS
  • Speedplay - dacă doriți să utilizați această legătură, este necesar să achiziționați încălțăminte specială cu 4 orificii, compatibilă cu această legătură.

Fixarea - alegeți tipul potrivit pentru dvs.

Atunci când alegeți pantofii de ciclism, accentul cel mai mare este pus pe talpă, dar fixarea este de asemenea importantă. Fixarea pantofului pe picior este importantă pentru o stabilitate și eficiență mai bună. Cele mai utilizate trei tipuri de fixare sunt șireturile, velcro și inelul de fixare.

Șireturile

Legare simplă, ieftină și rapidă cu care suntem obișnuiți. Cu toate acestea, șireturile nu sunt practice pe vreme ploioasă și noroi și, de asemenea, nu pot fi reglate în timpul conducerii. Unor cicliști le place să-și strângă pantofii înainte de pornire, ceea ce nu este posibil în acest caz. Dacă optați pentru șireturi, asigurați-vă că, nu sunt prea lungi pentru a nu se încurca în lanț.

Velcro

Fixarea cu velcro este foarte populară și ușor de ajustat. Majoritatea pantofilor de ciclism au două sau trei benzi velcro, care se pot regla cu ușurință la picior. Dezavantajul benzii velcro este că, atunci când conduceți prin noroi, se murdăresc ușor și apoi nu țin la fel de strâns cum ar trebui. Deci trebuie să le curățați des. De asemenea, se pot uza rapid în comparație cu inelul de fixare. Un alt dezavantaj este că, dacă aveți metatarsala mai înaltă, banda velcro nu trebuie să fie suficient de lungă pentru a strânge ferm pantoful.

Inelul de fixare

Acest sistem este cel mai scump, dar cel mai preferat de cicliștii cu experiență. Este un sistem patentat în care un cablu subțire din oțel este răsucit în loc de șireturi și atașat la unul sau două inele de siguranță. Prin rotirea inelului, pur și simplu strângeți pantoful de picior în timp ce conduceți, după cum este necesar. Singurul dezavantaj al acestui sistem este că, este semnificativ mai scump decât șireturile sau Velcro. Aceasta însă, este una dintre acele investiții pe care cu siguranță nu le veți regreta dacă intenționați să petreceți mult timp pe bicicletă.

 

Șosete pentru ciclism

S-ar putea să vă gândiți: „Ce deosebire este între șosetele normale și șosetele de ciclism?” Spre deosebire de șosetele obișnuite, cele de ciclism au mai multe avantaje. Sunt confecționate din fibre speciale cu uscare rapidă și materiale care elimină transpirația. În plus, sunt fără cusături, astfel încât nu vă vor provoca disconfort inutil la o încălțăminte strânsă. Și dacă nici măcar aceste argumente nu ar fi suficiente, șosetele colorate și originale de ciclism sunt o modalitate excelentă de a adăuga stil și originalitate setului dvs. de ciclism.

 

Huse pentru pantofi

Husele pentru pantofi de obicei sunt fabricate din neopren gros sau dintr-un material mai ușor, rezistent la vânt și izolat din fleece. Sunt concepute pentru a vă proteja de frig, de umezeală sau de ambele. În partea de jos a husei sunt orificii speciale pentru sistemul de legare pe pedală. De asemenea, vă protejează pantofii de praf, murdărie și noroi.