Aplicația Strava și ciclismul>

Tehnologia domină lumea, așa că nu este de mirare că de ceva vreme face parte și din lumea ciclismului. Vitezometrul digital de bază a fost înlocuit de sisteme pentru biciclete, cu o multitudine de funcții. O alternativă la computerele de ciclism sunt aplicațiile sportive pentru smartphone-uri. Astăzi ne vom uita la unul dintre cele mai cunoscute, Strava.

Am început să merg pe bicicletă pe vremea când tehnologiile care astăzi sunt obișnuite pentru noi erau în creștere. Singurul dispozitiv electronic de pe bicicleta mea era un mic vitezometru chinezesc cu câteva funcții de bază. Desigur, ca băiețel, doar vitezometrul era suficient pentru mine. Cu cât mă ocupam mai mult de ciclism, cu atât mai mult îmi doream informații mai bune și mai precise despre cursele mele. Și așa am dat peste aplicația Strava

Ce este Strava ?

Dacă ai început de curând să mergi pe bicicletă, în introducerea articolului de astăzi voi încerca să iți explic ce este de fapt Strava. Strava este o aplicație mobilă pentru sport (pe lângă aplicație, există și o versiune web), care se află pe piață din 2009. Printre funcțiile sale de bază se numără măsurarea performanțelor sportive prin GPS, fără a fi nevoie de o conexiune la internet. Pe lângă măsurarea performanțelor sportive, Strava este, de asemenea, o "rețea socială" pentru atleți, deoarece se pot adăuga comentarii, aprecieri (kudos) și chiar fotografii la activitățile individuale. Există mai multe sporturi din care poți alege în aplicație, dar astăzi ne vom concentra în principal pe măsurarea performanțelor de ciclism.

Toate datele la îndemâna ta

Ciclismul s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Principala schimbare, în opinia mea, este accentul mare pus pe cifre și pe indicatorii de performanță în timpul cursei. Toată lumea vrea să țină evidența numărului de kilometri parcurși, a vitezei și a altitudinii parcurse. Toate aceste facilități sunt oferite acum de computerele de ciclism care pot analiza fiecare cursă în parte, până la cel mai mic detaliu. Aplicația Strava oferă facilități foarte asemănătoare, chiar identice. Folosesc personal Strava de câțiva ani și pot confirma că măsurătorile sale sunt identice cu cele ale unui computer de ciclism sau ale unui ceas sportiv. Am folosit mai multe dispozitive de măsurare a performanței pe bicicletă, dar cel care m-a atras cel mai mult a fost Strava, pe care îl folosesc și astăzi. Personal, nu sunt un fan al comparațiilor înflăcărate de cifre și performanțe. În principal, vreau să mă bucur de ciclism și doar acasă mă voi uita după aceea la statisticile de bază ale cursei mele.

Indicatorii de bază pe care Strava îi poate măsura includ:

  •  Viteza curentă
  •   Viteza medie
  •   Distanța totală parcursă
  •   Timpul de conducere
  •   Puterea
  •   Caloriile arse

  Pe lângă aceste funcții, Strava poate măsura și ritmul cardiac, dar pentru aceasta ai nevoie de o curea toracică. În ceea ce privește conectivitatea, aplicația poate fi conectată la cele mai cunoscute mărci de ceasuri, după care toate cursele tale vor fi salvate automat și în aplicație. Aș dori totuși să menționez că Strava are două versiuni. Plătite și neplătite. Toate caracteristicile menționate mai sus sunt disponibile în versiunea de bază neplătită. Versiunea cu plată este doar un fel de bonus pentru cicliștii pasionați, unde puteți vizualiza parametrii și statisticile individuale de performanță într-un mod mai detaliat.

  Devino regele munților

  Ciclismul ar trebui să însemne distracție și plăcerea de a călători. De aceea, am decis să dedic finalul articolului la ceea ce cred că este cea mai interesantă și distractivă funcție oferită de Strava. Caracteristica în cauză este segmentele și insignele virtuale (KOM-uri), pentru cei care au cel mai rapid timp pe acele segmente. Pentru cei neinițiați, voi explica mai întâi ce sunt segmentele și KOM-urile. Un segment reprezintă o porțiune de drum (asfalt sau pădure) pe care aplicația va începe să te cronometreze dacă o traversezi. În cea mai mare parte a timpului, acestea sunt urcări pe dealuri cunoscute din zonă, dar există și segmente pe coborâri sau chiar pe drumuri plate. Dacă parcurgeți segmentul în cel mai bun timp posibil, veți primi o insignă virtuală KOM - King of the Mountain. Fiecare segment are, de asemenea, propriul tabel cu ordinea celor mai buni timpi, unde puteți compara, de exemplu, cât de mult ați pierdut față de cel mai bun rider pe un anumit segment. 

  Astfel de comparații pot fi foarte distractive și, de asemenea, motivante pentru a-ți îmbunătăți performanța pe bicicletă. Bineînțeles, ca în orice situație, segmentele nu trebuie exagerate și luate prea în serios. La urma urmei, este doar o masă virtuală, iar goana bolnavă după segmente, în special în coborâri, poate fi periculoasă. Ciclismul ar trebui să fie plăcut. Sper că, prin articolul de astăzi, am motivat pe unii dintre voi să meargă pe bicicletă sau chiar să descarce Strava pe telefon.