Te gândești să îți cumperi o bicicletă MTB? Iată câteva sugestii!

Tag-uri:
Te gândești să îți cumperi o bicicletă MTB? Iată câteva sugestii!>

Datorită numărului nesfârșit de oferte disponibile pentru achiziționarea unei biciclete montane, acest proces poate părea complicat. Multe modele de biciclete, unele cu suspensie, altele fără, dimensiuni diferite ale roților și materiale ale cadrului și apoi mai poți adăuga diferitele stilurile de ciclism. Dar pe care să o alegi?

Ciclismul montan a evoluat dramatic de la primele biciclete montane fabricate în serie în anii 1980. Bicicletele montane de astăzi sunt incredibile, sunt concepute pentru distracție și satisfacție din pedalare pe toate tipurile de trasee. Pentru a profita la maximum cu bugetul tău, este important să înțelegi noțiunile de bază ale designului bicicletelor montane, să te gândești la propriul stil de mers, abilitățile proprii sau pe ce piste vei petrece cu probabilitate cea mai mare parte a timpului. Atunci când urmează să iei o decizie despre tipul de bicicletă montană pe care să îl cumperi, există mulți alți factori de luat în considerare, de la preț la componentele individuale care alcătuiesc bicicleta în sine.

Încerci să afli care este bicicleta potrivită pentru tine? Aici sunt câteva idei de bază pe care să le iei în considerare: 

Tipul de bicicletă: Stilurile de ciclism diferite necesită diferite tipuri de bicicletă, așa că mai întâi trebuie să te gândești unde și cum intenționezi să mergi.

Caracteristici cheie: Elementele de bază sunt suspensia, dimensiunea roților, materialele cadrului, angrenajele și frânele.

Confort: Nu în ultimul rând, asigură-te că bicicleta ți se potrivește bine. Cel mai bine este să încerci bicicleta personal la magazin sau pur și simplu să o împrumuți dacă se poate.

TIPURI DE BICICLETE DE MUNTE

TRAIL BIKE

Ciclismul trail este probabil cel mai obișnuit stil de ciclism montan, deoarece această categorie nu se bazează pe niciun tip special de curse. Dacă îți place să întâlnești prieteni pe un traseu local și să mergeți pe o combinație de urcare și coborâre, atunci acesta este stilul tău. Bicicletele din această categorie pun același accent pe distracție, eficiență și o greutate totală rezonabilă. Desigur, la bicicletele de trail nu trebuie să uiți nici de un echipament potrivit. Fie că este vorba de un rucsac pentru curse lungi, în care să îți încapă tot ce ai nevoie sau îmbrăcăminte pentru ciclism confortabilă sub formă de pantaloni scurți trail și un tricou lejer.

Parametri: 

 • Bicicletele pentru trail sunt echipate cu roți de 27,5" sau 29". Suspensia poate fi de la 120 mm până la 150 mm cursă (față și spate).
 • Geometria pentru biciclete este tipică CS-urilor „neutrale” (66 ° sau 68 °), dar variază în funcție de stilurile de ciclism diferite.
 • Anvelopele trail ating un echilibru între durabilitate, tracțiune și eficiența rezistenței la rulare.

(Observație: CS-ul este unghiul pe care tubul furcii îl formează cu solul. Unghiul mai mare al tubului principal indică, în general, că bicicleta se va roti mai repede, va fi mai vioaie și va urca mai bine. Un unghi mai mic indică, în general, că bicicleta va oferi o stabilitate mai bună la viteze mari, dar, de asemenea, nu va fi ideală atunci când urci.) 

BICICLETĂ CROSS COUNTRY (XC) 

Bicicletele montane XC sunt făcute pentru cicliștii pentru care pedalarea este o prioritate. Acestea sunt potrivite pentru pedalarea în sus și sunt concepute pentru perseverență și eficiență. Geometria bicicletelor cross country seamănă cel mai mult cu o bicicletă rutieră. Concentrația pe eficiență și greutate redusă nu este lipsită de compromisuri. Bicicletele montane XC sunt excelente pentru riderii care sunt gata să calce în pedale kilometri lungi, și pentru cei care preferă urcarea mai mult decât coborârea. Riderii XC preferă pentru un transfer perfect de energie și putere pantofi pentru ciclism montan cu talpă fermă și de calitate, care protejează suficient și atunci când conduc pe terenuri stâncoase mai solicitante.

Parametri:

 • Bicicletele XC moderne folosesc cea mai mare dimensiune a roților de biciclete montane - 29 "
 • Construcție ultra ușoară, cu o cursă de 120 mm sau mai mică, acestea sunt cele mai ușoare biciclete montane de până acum.
 • În unele cazuri, hardtail-urile pot fi preferate în această categorie („fixă” - numai suspensie față).
 • Ampatamentele mai lungi, unghiurile abrupte ale furcii (69 ° sau mai abrupte), precum și pipele mai lungi oferă cicliștilor posibilitatea de a urca dealurile mai eficient.
 • Este probabil ca la aceste biciclete să fie preferate anvelopele cu greutate redusă, eficiență și rezistență la rulare mai rapidă decât la tracțiune, control sau durabilitate. 

BICICLETE ALL MOUNTAIN SAU ENDURO

Am putea numi această categorie fratele mai mare al unei biciclete de trail. Bicicletele all-mountain sunt piesa centrală a unui format de curse numit Enduro, unde este necesar să urci pe vârful dealului, dar se măsoară doar porțiunile de coborâre. O bicicletă all-mountain sau enduro este combinația perfectă dacă ești dispus să calci ca lumea pe pedale dar te bucuri și mai mult de coborârea cu elemente tehnice. Bicicleta Enduro este potrivită și pentru cicliștii care vor să sară peste faza cu urcatul și să facă câteva ture în bikepark sau pe un teren accesibil cu telecabina.

Parametri:

 • Bicicletele Enduro se vând cu roți de 27,5" sau 29" sau chiar dimensiuni mixte cu 29" față și 27,5" spate.
 • Bicicletele all-mountain au curse de suspensie față ușor mai mari decât bicicletele trail, variind de la 140 mm la 180 mm.
 • Geometria preferă puternic coborârea, mai degrabă decât ascensiunea. Unghiurile furcii variază de la 65° la 67°
 • Ampatamentul lung, centrul mai jos și unghiul mai mic al furcii sunt elemente cheie atunci când vorbim despre geometria modernă a unei biciclete all mountain /enduro.
 • Anvelopele tuturor acestor biciclete preferă frâne agresive pentru virare și tracțiune, deoarece o parte importantă a cursei este menținerea bicicletei pe pistă la viteză mare.

 

BICICLETE „SPECIALE” PENTRU DOWNHILL ȘI FREERIDE 

Bicicletele downhill sunt concepute pentru teren abrupt, accidentat, pentru viteză mare, dropuri și salturi mari. Cu această bicicletă, cauți de obicei un mod diferit de a ajunge la începutul pistei, indiferent dacă a fost pe jos sau cu telecabina. Pur și simplu cu aceste biciclete ești forțat să cobori. Dacă nu te interesează nici pe departe să urci terenul în sus pe bicicletă, dar vrei să faci drumeții în bikeparcuri, să pedalezi pe piste la viteze mari și să te lupți cu aspectul tehnic al unui teren provocator, bicicleta downhill este exact ceea ce cauți. Desigur, la o bicicletă downhill trebuie să iei în considerare că vei avea nevoie și de o protecția a corpului și a membrelor, adică dacă cumperi o bicicletă downhill, este necesar să îți cumperi și protectori cu o potrivire precisă și, ideal o cască integrală pentru aceasta.

Parametri:

 • Suspensia din față cu cursa de 170 mm până la 200 mm (în principal furci cu două coronițe) și suspensia din spate cu cursa de la 180 mm la 250 mm, acești parametri amintesc de ceva ce s-ar putea să vezi la motocicletele de fond.
 • Aceste biciclete sunt puse foarte jos (înclinarea furcii mai mică de 65 °) și au un centru de greutate foarte scăzut pentru a oferi o siguranță mai mare pe terenul abrupt și la cotituri și curbe agresive.
 • Anvelopele sunt axate pe tracțiune și durabilitate.

TIPURI DE BICICLETE MONTANE

Hardtail:  Aceste biciclete au o furcă cu suspensie față, care ajută la absorbția șocurilor la roata din față, dar partea din spate a bicicletei nu are suspensie - hardtail. Hardtail-urile sunt de obicei mai ieftine decât bicicletele cu suspensie completă părți mai puțin în mișcare (ceea ce necesită mai puțină întreținere). Majoritatea hardtail-urilor au capacitatea de a bloca furca frontală atunci când situația necesită de ex. la urcarea pe dealuri.

Riderii XC preferă de obicei bicilete hardtail, deoarece aceste biciclete permit transferul direct de putere între pedală și anvelopa din spate. Costurile mai mici, întreținerea mai ușoară le fac o alegere solidă pentru oricine dorește să înceapă cu ciclismul montan. 

Biciclete cu suspensie completă: Există multe variante ale bicicletelor cu suspensie completă, dar ideea generală este că furca din față și suspensia din spate absorb șocurile terenului. Această caracteristică reduce drastic impactul asupra riderului, crește tracțiunea și permite o pedalare mai plăcută și mai confortabilă.

O bicicletă complet suspendată poate absorbi o mulțime de denivelări off-road, dar bicicleta poate, de asemenea, să „se legene” puțin și vei pierde o parte din transferul de energie când urci pe un deal. Drept urmare, majoritatea tipurilor de biciclete cu suspensie completă au capacitatea de a bloca suspensiile față și spate, oferind o transmisie mai bună a puterii și o urcare mai eficientă pe deal.

Este foarte ușor să petreci relativ mult timp comparând componentele diferitelor modele de biciclete montane. Deci, după ce restrângi candidații și ești gata să îți alegi bicicleta montană, este timpul să te plimbi puțin cu ea. Testarea unui anumit model este singura modalitate de a cunoaște cât de bine merge și dacă îndeplinește exact cerințele tale. Fiecare combinație unică de geometrie, design și construcție oferă bicicletei caracteristici diferite pentru a se potrivi diferiților cicliști. Găsește-o pe cea care ți se potrivește ție.