CUM SĂ FACEM FAȚĂ VREMII SCHIMBĂTOARE DE PRIMĂVARĂ

Tag-uri:
CUM SĂ FACEM FAȚĂ VREMII SCHIMBĂTOARE DE PRIMĂVARĂ>

Recent, m-a amuzat un citat pe care aș vrea să îl împărtășesc: „Toată lumea vorbește despre vreme, dar nimeni nu face nimic în această privință” - Mark Twain. Mă identific complet cu această afirmație și mă gândesc de multe ori la ce pot face pentru a mă adapta perfect vremii care mă așteaptă pe traseul meu.

Sosirea primelor zile însorite și relativ calde după sezonul de iarnă va scoate pe cărările și pistele de ciclism mulți iubitori ai acestui sport pentru a se bucura de primii kilometri. Îmi amintește de informațiile anuale pec are le primim de la pădurari care ne informează că urșii se trezesc din hibernare. Cu siguranță cunoști euforia și sentimentele pe care le experimentează ciclistul în timpul primei plimbări din noul sezon de ciclism. Totuși, aceste prime ieșiri nu sunt întotdeauna ideale, respectiv nu au întotdeauna condiții complet confortabile. Pe lângă condiția fizică care este după lunile de iarnă, încă la punctul de îngheț, vremea instabilă joacă, de asemenea, un rol important. De aceea nu trebuie să uităm regula de aur: „nu este vreme rea, ci doar un biciclist prost îmbrăcat”.

Desigur, sunt printre noi cicliști care fac ciclism pe tot parcursul anului, chiar și iarna. Pe această cale le aduc un omagiu și recunosc că îi admir. Fiecare pasionat de sporturi trebuie să aibă iarna în primul rând îmbrăcăminte funcțională bună, strat de bază și strat exterior. Pantalonii lungi căptușiți și o jachetă rezistentă la vânt trebuie să fie, de asemenea, obligatorii. Eu personal prefer sporturile de iarnă tradiționale pe zăpadă și gheață, cum ar fi schi fond, schi, drumeții de iarnă sau hochei. Desigur, nu uit nici de ciclism. Contactul cu bicicleta trebuie menținut, de aceea în serile lungi de iarnă folosesc bicicleta de interior.

 

DUPĂ IARNA, VINE PRIMĂVARA

Pe măsură ce forța razelor solare începe să fie tot mai puternică și ultimele locuri înzăpezite dispar, drumurile încep să se umple de colegii cicliști. Pentru mine este un semn că este timpul să scot bicicleta la aer liber. În acest sezon de primăvară vremea este destul de schimbătoare. Cred că, toată lumea cunoaștem foarte bine acest lucru, într-o vreme plăcută și caldă, când soarele ne atrage să ridicăm mânecile și a doua zi o răcire semnificativă cu vânt puternic sau averse ușoare, care sunt încă amestecate ocazional cu zăpadă. Desigur, odată cu transmiterea primelor curse de primăvară pe ecranele TV, ciclistul este motivat să urce pe bicicletă și să înceapă să pedaleze din „plin”.

Înainte să mă urc pe bicicletă, voi stabili cum va arăta traseul meu. Când vremea este mai rece, cursa nu durează mai mult de 1,5 ore. Mă gândesc dacă vor fi dealurile care vor scădea temperatura la altitudine, dacă traseul va duce printr-o pădure, ceea ce va reduce cel puțin parțial efectele vântului. De asemenea, monitorizez prognoza meteo de pe mai multe site-uri hidrometeorologice. Uneori simt că, cu atâtea informații, aș putea concura cu un meteorolog studiat. Pe lângă temperatura pe termometru mă interesează și temperatura senzorială, direcția și rafalele vântului sau probabilitatea procentuală de precipitații. Ei bine, nu pot alege vremea dar pot alege hainele și aceasta este exact alegerea importantă care urmează.

Tocmai din cauza vremii vă reamintesc că îmbrăcămintea bună și de înaltă calitate este extrem de importantă în această perioadă. Îmbrăcăminte care, prin proprietățile sale îi va oferi ciclistului un confort ideal când conduce în orice anotimp. Eu personal, nu am avut garderoba de ciclist perfect echipată imediat. Treptat, am aflat informații despre materiale și, respectiv, noutăți de pe piața echipamentelor de ciclism sau sport, în general. Așa că, în timp, mi-am completat garderoba cu mai multe piese potrivite pentru diferite condiții meteorologice.

Eu personal prefer pentru vreme mai rece pantaloni calzi lungi sau pantaloni funcționali, un tricou funcțional conceput pentru temperatura dorită, un tricou clasic și deasupra o jachetă cu căptușeală sau un tricou cu mâneci lungi. Dacă traseul meu mă duce pe un deal, urmat de o coborâre, atunci prefer să am o vestă la îndemână în buzunarul jachetei. Dacă însă, coborârea va fi mai lungă și sunt transpirat, atunci prefer să iau pe mine o jachetă impermeabilă subțire care elimină parțial senzația rece de rezistență la aer.

 

ORICE LUCRU MIC CONTEAZĂ

Pe lângă o îmbrăcăminte de calitate, piața ciclismului oferă diverse accesorii care sunt un ajutor excelent în vremea schimbătoare. Personal consider cele mai importante accesorii la ținuta mea de primăvară o pereche de huse pentru pantofi, șapcă sau bandană și mănuși. Baza este de a avea picioarele calde. Prin urmare, pe lângă o pereche de șosete bune, și o pereche de huse pentru pantofi, fie întregi, fie pentru vârful de pantofilor protejează picioarele de frig. Capul transpirat și vânt este o combinație foarte neplăcută și să nu mai vorbesc despre consecințe, așa că o șapcă sau bandană este o alegere excelentă. Mănușile, la rândul lor, împiedică răcirea mâinilor până la gradul în care să nu le mai simțim pe ghidon.

Uneori este plăcut să mergi într-o mică excursie cu bicicleta, unde te poți opri la o cafenea și poți lua o gustare. Cu toate acestea, unele rute nu oferă această opțiune. Pentru a evita deshidratarea chiar și pe timp mai rece, este necesar să vă aprovizionați cu suficiente lichide. Nu cred că ar fi potrivit să iau cu mine un termos de 1,5 l cu o cană, doar pentru a avea senzația unei gustări plăcute. O soluție excelentă este o sticlă termo care poate menține temperatura băuturii timp de aproximativ două ore, ceea ce este suficient
în timpul etapelor de primăvară mai scurte de ciclism.

Permiteți-mi să vă dau o ultimă sugestie când vă „înarmați” pentru etapa de primăvară pe bicicletă. Nu uitați că zilele sunt mai scurte în comparație cu lunile de vară. Prin urmare, nu numai noi, dar și alții vor aprecia elemente tale reflectorizante, datorită cărora vom fi bine vizibil pe drum. Desigur, în caz de drumuri umede sau ploi abundente, e bine să folosim o aripă simplă și detașabilă sub șaua bicicletei.

 

CONCLUZIE

O adiere de vânt plăcută, soarele, care încălzește spatele, doar un singur strat de îmbrăcăminte pentru ciclism pe corp. Acestea sunt condiții ideale, dar cei care vor să experimenteze farmecul ciclismului vor ști că și condițiile mai puțin ideale sunt garanția unei experiențe sportive. Chiar sunt de părere că nu este vreme rea, ci doar un sportiv îmbrăcat necorespunzător, așa că personal aștept cu nerăbdare acest sezon de primăvară, când pot începe să îndeplinesc toate provocările care mă așteaptă în acest sezon.