Bicicleta ca mijloc de evadare din realitate în perioada de pandemie

Tag-uri:
Bicicleta ca mijloc de evadare din realitate în perioada de pandemie>

Una dintre cele mai mari invenții ale omenirii. O pereche de roți, un cadru compus din mai multe tuburi și un set de componente care formează împreună o „operă de artă”. Pentru cineva este doar un mijloc de transport, care este din ce în ce mai eficient în traficul urban actual, pentru alții un instrument pentru înfrângerea recordurilor, și apoi sunt cei pentru care bicicleta este o dragoste pentru viață. Așadar, cum ne poate ajuta acest sport să ne menținem nu numai sănătatea fizică, ci și cea mentală într-o stare bună?

"Ciclismul este o scăpare din deznădejde"- James E. Starrs

Probabil că alte cuvinte nu pot surprinde mai bine senzația pe care o oferă mersul pe bicicletă. Astăzi, însă, sunt mult mai importante ca niciodată. Ciclismul este un  sport specific,  care aduce cu el chiar mai multe beneficii. Din punct de vedere al sănătății, ciclismul ne ajută să ne îmbunătățim funcționarea sistemului cardiovascular, favorizează pierderea mai rapidă în greutate și, în comparație cu alergarea, articulațiile sunt mult mai puțin stresate. Beneficiile pentru sănătate ale ciclismului sunt cunoscute de aproape toată lumea, dar efectele mari pe care ciclismul le are asupra psihicului și a bunăstării mentale le cunoaște doar un adevărat entuziast al acestui sport. Și chiar bunăstarea mentală este ceea ce mulți dintre noi tânjim să avem cel mai mult în acest moment.

Doar câțiva kilometri pe săptămână îți pot îmbunătăți starea de spirit, poate crește productivitatea cu câteva procente și se preveni depresia. Sentimentul de libertate și posibilitatea de a ajunge oriunde numai datorită propriilor picioare este un avantaj de care nu toate sporturile beneficiază. Dar cum să profităm la maximum de ciclism și să ne simțim totuși cât mai bine după fiecare cursă?

Echipamentul este baza

Echipamentul potrivit ne poate face experiența de conducere mai plăcută și poate oferi confortul necesar. Baza necesară este o cască. Nu ar trebui să ne zgârcim când alegem una, deoarece este cel mai important mijloc de protecție atunci când mergem cu bicicleta. Fisurile sau materialul deformat din care sunt fabricate căștile pot fi un semn că este momentul potrivit pentru a le înlocui. A vedea și a fi văzut este un motto care trebuie urmat nu numai de cicliști. O mică lumină intermitentă ascunsă sub șaua bicicletei nu va ocupa mult spațiu și în caz de sosire târzie acasă sau în ceață vom fi vizibili de la o distanță suficient de mare. Un tricou de ciclism selectat corect, care ne protejează de vânt și poate elimina în mod eficient transpirația, este, de asemenea, o parte importantă a echipamentului. În continuare, o parte importantă din echipament, pentru un confort mai bun sunt ochelarii de ciclism, datorită cărora nu vom fi surprinși de razele ascuțite ale soarelui, de un vânt puternic sau de insectele zburătoare rătăcite. Cel puțin un bidon de ciclism cu apă și un kit de lipit nu trebuie să lipsească la nicio ieșire. Kitul poate fi ascuns ușor în buzunarul șeii sau în buzunarul tricoului.

Traseul selectat corect

Pe măsură ce temperatura crește, crește și apetitul pentru plimbări mai lungi. După o pauză lungă de iarnă, nu este bine să ne supraestimăm forța, iar traseul trebuie ales în funcție de condiția fizică, care poate să nu fie la cel mai înalt nivel după lunile de iarnă. Pentru o mai mare motivație, este bine să integrăm în traseu o urcare sau un segment preferat, pe care am vrut să îl parcurgem de mult timp. Eventual, o oprire într-o cafenea populară (în vremuri fără covid) poate face, de asemenea, plimbarea mai plăcută. Odată cu sosirea primăverii, zilele cu vânt cresc, deci este important să ne planificăm bine traseul, ținând cont de acest element. O modalitate bună în zilele cu vânt este să începem cursa împotriva vântului astfel încât să avem vântul în spate în timp ce conducem înapoi spre casă. După o astfel de cursă, nu vom fi dezgustați și vom aștepta cu nerăbdare fiecare altă cursă.

Subestimarea completării energiei în timp ce conducem

Am repetat această greșeală de mai multe ori și am plecat în mai multe curse fără să iau ceva de mâncare cu mine. Mai ales pentru persoanele care încearcă să slăbească prin ciclism, consumul de alimente în timp ce conduce poate părea non-sens. Cu toate acestea, opusul este adevărat. Datorită reîncărcării periodice a energiei în timpul ciclismului, corpul nostru poate da dovadă de mai multă performanță pentru mai mult timp iar acest lucru accelerează metabolismul care ajută la slăbit. O regulă nescrisă este să pui ceva mic în gură la fiecare 40 de minute de conducere. Cu toate acestea, fiecare organism este unic și fiecare dintre noi trebuie să găsească calea care i se potrivește cel mai bine - trebuie să ne ascultăm corpul, să încercăm diferite combinații și metode.

Să începem încet

O altă greșeală făcută deseori este porniree bruscă chiar de la început. Încercarea de a merge cât mai repede în primii kilometri se poate întoarce împotriva noastră mai târziu. Corect este să începem încet și să adăugăm treptat. Nu există un ghid ideal pentru toată lumea, dar după o definiție de bază, ritmul potrivit este cel în care putem încă vorbi în timp ce conducem.

Mergi, chiar dacă nu ai chef

Acest punct este doar o mică recomandare. Mai ales în aceste zile - senzația de oboseală și lipsa de poftă pentru orice activitate poate fi înșelătoare. Scăderea motivației pentru orice activitate este uneori mai puternică decât dragostea pentru ciclism. În astfel de cazuri există un singur remediu - să urci pe bicicletă în ciuda acestui sentiment și să-i dai drumul. Alege traseul preferat sau urcă pe dealul din spatele casei și bucură-te de apusul soarelui. După câțiva kilometri, vei afla că a fost doar o emoție pe termen scurt. Și atunci îți dai seama că sentimentul plăcut care îți trece prin corp și minte este motivul pentru care ciclismul e ca și „drogurile” pentru tine.

Ciclismul este unul dintre modurile care ne pot ajuta să depășim și să trecem mai ușor acest moment dificil. Pentru mine personal, perioada de pandemie ar fi insuportabilă dacă nu aș avea ocazia să mă urc pe bicicletă și să ies măcar pentru o clipă din rutină.

În sfârșit, aș dori să menționez cuvintele lui Arthur Conan Doyle, care exprimă întreaga esență a ceea ce am vrut să exprim cu acest articol: „dacă nu ai o bună dispoziție, nu ți-a reușit ziua, munca ta a devenit monotonă și ultimele speranțe par să dispară, urcă-te pe bicicletă și fă o cursă, fără să te gândești la altceva decât la călătoria ta."