Michal Morvay>

Tânărul sportiv de succes Michal Morvay este considerat drept succesorul lui Matej Tóth. Nu este de mirare, pentru că, tânărul din orașul Nitra, Slovacia, mandatarul antrenorului Matej Spišiak, are deja mai multe titluri pe contul său la o vârstă fragedă. Am fost foarte bucuroși să aflăm că, Michal este și un ciclist pasionat, iar când am căzut de acord să colaborăm, i-am cerut imediat un interviu.

Cum ai ajuns să practici mersul sportiv? La urma urmei, este încă un sport mai puțin obișnuit într-un anumit fel.

La vârsta de 15 ani, am renunțat la fotbal și de când am intrat la o clasă de atletism în școala elementară, unde am fost trimis la o cursă în mersul sportiv unde m-am descurtat destul de bine, m-am hotărât să încerc și mai departe. L-am sunat pe antrenorul Spišiak, care este în continuare antrenorul meu și de-a lungul timpului am început să trăiesc cu acest sport.

Presupun că, petreci mult timp cu antrenamentul și pregătirea. Cum reușești să le îmbini cu școala, familia, prietenii?

Este greu, deoarece familia și prietenii trebuie să se adapteze la programul meu, dar din fericire toată lumea mă înțelege și mă susține. Cel mai dificil însă, a fost să le îmbin pe toate cu universitatea, deoarece programul de pregătire este solicitant și a fost dificil să-l  împac cu studiul. Dar până la urmă am reușit.

Cum privesc părinții succesul tău?

Sunt mândri că, îmi urmez calea și obiectivele.

Antrenamentul greu necesită o dietă de calitate și regenerare. Cum te descurci în această privință? Ai un meniu special? Sau este vorba de clasicul „ce găsesc în frigider”? Cum regenerezi corpul?

Da, am un meniu special pe care ar trebui să îl aibă fiecare sportiv. Dieta este unul dintre pilonii de bază ai performanței de calitate. Regenerarea este, de asemenea, un factor important care afectează performanța. Formele de regenerare includ înotul, exerciții DNS, masaje, stretching, masajul cu ventuze și multe altele.

Ce mi se potrivește cel mai bine este dieta disociată, pe care am încercat-o în ultimul an, mai ales cu trei luni înainte de cursă.

Ce succese sunt cele mai valoroase pentru tine? Îți amintești care a fost primul tău mare succes?

Cel mai valoros pentru mine este titlul de Campion al Slovaciei la 50 km. Datorită rezultatelor bune, sunt în prezent clasat la Jocurile Olimpice, ceea ce mă face foarte fericit.

Primul meu succes a fost o jumătate de an de antrenament la Campionatele Mondiale sub 17 ani, unde am terminat al 16-lea din 48 de starteri.

Ce faci când nu antrenezi sau nu te pregătești pentru o cursă?

Încerc să-mi dedic timpul familiei și prietenilor. Îmi place să călătoresc, să joc tenis, să merg cu bicicleta sau să fac drumeții.

Faci și alte sporturi ca supliment la mersul pe jos?

Da, desigur, în antrenament includ și ciclismul rutier, alerg pe dealuri și înot.

Ciclismul este mai mult pentru relaxare sau ca supliment de antrenament?

Depinde de faza de antrenament în pregătire, dar în primul rând ca supliment de antrenament.

Ce te așteaptă în viitorul apropiat? Care sunt perspectivele tale profesionale pentru acest an?

Mai multe competiții mai mici în Slovacia și în afara Slovaciei, dar prioritatea este cursa de 50 km în decembrie, când se deschide clasamentul olimpic și se va îndeplini limita.

Cum arată ziua ta obișnuită?

După micul dejun, mă încălzesc prin câteva exerciții fizice și inspir aer în burtă înainte de antrenamentul principal. Această activitate este urmată de partea principală, antrenamentul în mers. După antrenament fac stretching sau o altă formă de regenerare. Urmează un prânz de calitate, cum ar fi paste cu somon, relaxare și cafea, uneori mersul pe bicicletă (70-80 km). După-amiaza am a doua fază de antrenament, masaj sau altă procedură regenerativă. Apoi, cina și un stretching ușor înainte de culcare.

Ai suferit  deja ceva răniri mai grave?

Am avut un tendon inflamat acum doi ani. Aceasta este o vătămare frecventă în acest sport. Dar, din fericire, în afară de asta,nu am mai avut nimic.

Care sunt în opinia ta, avantajele și dezavantajele vieții unui sportiv profesionist?

Avantajul este cu siguranță că fac ceea ce îmi place. Întâlnesc o mulțime de oameni noi, călătoresc peste tot în lume și dacă reușesc, vine și succesul dorit. Dezavantajul este că, nu am aproape nicio viață privată și sacrific totul pentru sport.