Cum a afectat coronavirusul ciclismului profesional?

Tag-uri:
Cum a afectat coronavirusul ciclismului profesional?>

Zeci de cicliști profesioniști au început sezonul în mod tradițional în ianuarie și la începutul lunii februarie. De exemplu, Richie Porte în Australia, Peter Sagan în Argentina. Cu toate acestea, coronavirusul, deja în ianuarie, a provocat amânarea turului chinezesc Tour of Hainan. La sfârșitul lunii februarie, au apărut primele îngrijorări cu privire la posibilele amânări sau chiar anularea evenimentelor de primăvară în Italia.

Coronavirus în pluton

Aceste îngirjorări s-au adeverit după ce au fost confirmate primele cazuri de infecție direct în pluton. Evenimentul UAE în Emiratele Arabe Unite a fost încheiat înainte de final și au fost testați toți participanții.

Echipele UAE Team Emirates, Cofidis, Groupama-FDJ și Gazprom-Rusvelo au rămas în carantină la hotel, deoarece șase membri ai echipei au fost testați pozitiv. Chiar și sprinterul Fernando Gaviria și asistentul său Maximiliano Richeze. Cicliștii au primit pe toată durata carantinei în hotel console cu jocuri sau biciclete staționare. Între timp, primele echipe de elită au început să se retragă de la următoarele curse.

Anularea curselor din Italia

La începutul lunii martie, organizatorii au anunțat anularea mai multor curse italiene. S-a anulat clasica cursă foarte populară cu drumurile prăfuite Strade Bianche, cea mai lungă cursă clasică (298 de kilometri) și primul dintre cele cinci clasice „Monument” ale sezonului Milano - San Remo, precum și cursa pe etape „care leagă cele două mări”, Tirreno - Adriatico.

Cursa clasică Milano - San Remo nu a avut loc pentru prima dată de la al doilea război mondial. Vincenzo Nibali și mii de cicliști amatori au parcurs o parte din traseu cel puțin simbolic, practic pe simulatoare. Belgienii au onorat celebra cursă clasică prin curse extreme de formare individuale. Oliver Naesen a parcurs 365 de kilometri, Thomas De Gendt 300 de kilometri.

Cursa franceză pe etape Paris - Nice a dat startul, dar fără cele opt echipe din World Tour și fără accesul fanilor la cicliști la începutul și la terminarea etapelor.

Eliminarea curselor clasice pe drumul pavat

La mijlocul lunii martie, evenimentele au început să ia o desfășurare rapidă. Guvernul belgian a interzis toate evenimentele sportive din martie, inclusiv câteva clasice tradiționale de ciclism de primăvară. Ungaria a anunțat o stare de urgență care i-a obligat pe organizatorii Giro d'Italia să decidă să amâne startul primei curse Grand Tour. Pe 15 martie, Uniunea Internațională de Ciclism (UCI) a decis suspendarea competițiilor cel puțin până la 3 aprilie. Cicliștii profesioniști s-au întors în casele lor.

Cele mai importante clasice de primăvară Tour of Flanders, Paris - Roubaix și Amstel Gold Race au fost amânate la o dată necunoscută mai târzie.

Turul Franței fără fani?

În prezent, există speculații despre amânarea Giro d'Italia și despre cele mai importante clasice din primăvară în toamnă. În săptămânile următoare ar trebui să se decidă și soarta a Tour de France din acest an. Poate că se va organiza „în spatele ușilor închise”. Ministrul francez al sportului a subliniat că aceasta poate fi și fără fani la pistă.

Modelul său economic se bazează pe drepturile de televiziune, nu pe bilete. Fostul președinte UCI, Brian Cookson, a venit cu o altă idee și anume, de a amâna atât Giro, cât și Tour de France și de a scurta toate Grand Tours de la trei la două săptămâni.

Impacturi asupra ciclismului competitiv

Bradley Wiggins a subliniat că efectele crizei pot fi chiar „devastatoare” și asupra mijloacelor de trai a multor cicliști. Patrick Lefevere, șeful echipei lui Deceuninck - Quickstep este, de asemenea, foarte îngrijorat: „În cel mai bun caz, va începe din nou în iunie și, în cel mai rău caz, întregul sezon va fi anulat. Dacă Turul Franței nu va fi, întregul model de business al ciclismului se poate prăbuși."

Lefevere avertizează că sponsorii vor economisi bani pe marketing, ca urmare a pierderilor economice și că unele echipe de ciclism de elită ar putea dispărea cu totul. În același timp, managerul cu experiență nu își poate imagina aglomerarea clasicelor de primăvară, Grand Tours și Grand Tours în câteva luni.

Frédéric Grappe, directorul sportiv al Groupama - FDJ, subliniază, de asemenea, posibila nedreptate în curse, dacă acestea ar fi reluate brusc în iunie sau toamnă. În prezent, antrenamentul în aer liber este interzis în Italia, Spania sau Franța.