ÎNCEPUTURILE ÎN PLUTONUL DE CICLISM

Tag-uri:
ÎNCEPUTURILE ÎN PLUTONUL DE CICLISM >

În sfârșit, am reușit să punem cât de cât sub control situația pandemiei și vom reuși încet să ne întâlnim din nou în curse sau evenimente de ciclism în masă. Mulți dintre noi am ajuns să fim fascinați de mersul pe bicicletă tocmai în timpul pandemiei, unii dintre noi și-au cumpărat super biciclete pe care au înregistrat o mulțime de ore de conducere individuală în timpul lock down-ului. Probabil te-ai săturat și tu de plimbările solo și este timpul să mergi mai departe, simțind tentația să încerci cursele în pluton. S-ar putea să îți spui: „Mare lucru, mă voi alătura unui grup și voi merge cu ei“, pentru că atunci când vezi astfel de curse la televizor, o astfel de cursă nu pare deloc dificilă.

Atenție - înainte de a te decide să conduci într-un pluton mai mare de cicliști, este necesar să cunoști regulile de bază și să le respecți. Conducerea într-un pluton de ciclism este cu siguranță una dintre marile experiențe cu un caracter de adrenalină pe care fiecare ciclist ar trebui să le experimenteze cel puțin odată în viață. Dacă te gândești să conduci într-un pluton de ciclism sau ai deja unul, dar de multe ori habar nu ai ce înseamnă gesticulațiile, pe care ți le arată colegii tăi, citește următoarele rânduri.

RESPONSABILITATE ȘI CONCENTRAȚIE 

Pe lângă o experiență frumoasă și plină de adrenalină, conducerea într-un pluton de ciclism înseamnă și responsabilitate. Din propria mea experiență, îți recomand să găsești un grup în care vor fi cicliști cu multă experiență care te vor putea îndruma suficient în timpul primilor tăi pași în pluton. Vei înțelege rapid activitățile de bază și vei dobândi abilitățile necesare pentru o astfel de cursă.

Reține că te vei deplasa într-un grup de cicliști care conduc în rând aproape unul de celălalt cu o viteză relativ mare. Într-o astfel de cursă, ești responsabil nu numai pentru tine, ci și pentru ceilalți. Aceasta înseamnă că, dacă faci o greșeală, întregul grup va simți consecințele. Prin urmare, dacă mergi într-o cursă cu un grup, este extrem de important să fii atent și deplin concentrat pe parcursul întregii curse.

COMUNICAREA ÎN PLUTON

Pentru conducerea în siguranță a cicliștilor în pluton, comunicarea în sine este foarte importantă, care are loc de obicei printr-o gesticulare specifică. În următoarele rânduri le voi enumera pe toate.

POZIȚIA ÎN PLUTON

Cel mai mare avantaj al ciclismului în grup este că fluxul turbulent de aer este folosit în favoarea cicliștilor. Aceasta înseamnă că grupul tău se va mișca folosind un curent de aer care alunecă pe lângă voi, ceea ce ajută la reducerea rezistenței la mediu. Acest lucru vă permite să vă deplasați mai repede cu mai puțin efort. În timpul unei astfel de curse, vă veți schimba mereu în pluton în diferite poziții:

  • Poziția în partea din față a plutonului - se spune că te afli la trenă, este cea mai responsabilă poziție, pentru că conduci un pluton de cicliști care se află în spatele tău agățați de tine. Au o vizibilitate limitată asupra drumului, deci este necesar să alegi calea ideală și să transmiți în grup semnale clare despre situația de pe drum.


  • Poziția în mijlocul plutonului – dacă ești în această poziție, este important să ai încredere în colegii din fața ta și să te lași condus. Nu trebuie să fii nervos, tot ce trebuie să faci este să pilotezi bicicleta și să împărtășești în continuare semnalele care vin din față prin gesturi.


  • Poziția la sfârșitul plutonului - și în această poziție este important să ai încredere în cicliștii din fața ta și să te lași condus. Vizibilitatea este limitată aici, așa că nu trebuie să fii nervos - trebuie doar să pilotezi bicicleta, semnalele care vin din față nu mai trebuie împărtășite mai departe. Când vine vorba de antrenament, aceasta este cea mai confortabilă poziție în care te poți relaxa puțin.

NU ACOPERI ROȚILE

Acesta este cazul mersului în grup în fiecare formație unul dintre cele mai importante principii, așa vei evita căzăturile pentru că ai timp și spațiu de reacție. Dacă ciclistul di fața ta frânează, te izbești de el și veți cădea amândoi. Prin urmare, condu întotdeauna cu o roată întreagă în spatele ciclistului din fața ta.

SEMNALIZAREA GROPILOR

Drumurile noastre pot fi comparate cu cașcavalul Emmentaler - putem întâlni o mulțime de găuri și gropi, deci este necesar să alegi cea mai bună pistă posibilă atunci când ești în fruntea grupului. De asemenea, este necesar să atragi atenția cicliștilor care merg în spatele tău spre secțiunea în care se află denivelările. Această semnalizare este foarte simplă - arați cu degetul sau mâna către locul în care se află gropile și în același timp alegi imediat pista ideală.

Semnalizarea trebuie să declanșeze o reacție în lanț în pluton - toți cicliștii pe rând vor semnala secțiunea în care se află gropile. Întregul grup se va deplasa apoi pe pista ideală aleasă de ciclistul din trenă. Astfel, niciunul dintre cicliști nu va simți că a existat vreo problemă. Gropile trebuie arătate cu suficient timp inainte. Deoarece, dacă această operație nu este efectuată corect, există riscul așa-numitei prindere a gropii ceea ce poate duce la o pană.

SEMN PENTRU SCHIMBAREA DIRECȚIEI DE CONDUCERE

Indicarea direcției se face simplu înaintea locului în care vom schimba direcția de deplasare. Întindem corespunzător mâna în direcția în care vom mergem.

Din punct de vedere al siguranței, semnul este dat înainte de operația efectivă, deoarece, de exemplu, pentru traversarea în siguranță a unei răscruci de drumuri cu o cotă de 90 de grade, este necesar să ținem ghidonul cu ambele mâini.

DEPĂȘIREA OBSTACOLELOR

În timpul fiecărei curse, se întâmplă ca plutonul să ocolească un obstacol. Gestul de ocolire a obstacolelor este semnalat în felul următor - punem mâna dreaptă în spate și facem o mișcare spre partea în care vom ocoli obstacolul.

ATENȚIE NE OPRIM

Un semn foarte important, pentru că, ca grup, rulați cu o viteză mare, fie în oraș unde cel mai des vă poate opri semaforul, fie în afara orașului, unde vă poate opri ceva neașteptat. Oricare ar fi motivul, aveți nevoie de ceva timp pentru a opri grupul în siguranță. Prin urmare, acest semn trebuie să vină cu mult înainte și suficient de clar. 

Îl putem face în mai multe moduri. Primul este ridicarea mâinii drepte cu palma deschisă. Dar cunoaștem și alte moduri, de exemplu, ridicăm mâna dreaptă la un unghi de 90 de grade în cot în jos sau în sus, în timp ce palma este deschisă din nou. Acest semnal este foarte important și este bine să îl subliniem, în funcție de circumstanțe, strigând cu putere cuvântul "Stop".   

ATENȚIE, MĂ DAU JOS DIN ȘA 

La această semnalizare, este înregistrat statistic cel mai mare număr de accidente, ceea ce, paradoxal, se întâmplă și la urcări pe deal. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când trecem dintr-o poziție de pedalare șezând pe șa într-o poziție de pedalare șezând în picioare ,,dansând’’, încetinim puțin. Dacă cicliștii din spatele tău nu sunt pregătiți pentru asta, le arunci un val care îi poate mătura la pământ. Prin urmare, ori de câte ori pedalezi într-un grup, semnalizează suficient de clar că vei pedala șezând în picioare.

Semnalul este dat din nou în mai multe moduri. Acest lucru se realizează cel mai adesea prin semnalizarea cu palmele sau cu ambele coate.   

SCHIMBAREA POZIȚIEI 

Când rulează într-un grup, cicliștii își schimbă poziția cu regularitate în pluton. Vor trece prin toate pozițiile din pluton. Când vine vorba de antrenamente în grup, este întotdeauna determinat la început intervalul de rotație de exemplu după 3 km. Aceasta înseamnă că după 3 km se schimbă ciclistul din fruntea plutonului. Această activitate se desfășoară după cum urmează - sunt în fruntea plutonului, este timpul să schimb poziția, mă uit în spatele meu și evaluez modul în care sunt poziționați bicicliștii din spatele meu și dacă cel care pedalează în spatele meu nu interferează cu roata mea din spate.

Poziționarea efectivă a plutonului se bazează pe formația în care conducem. Văd că, din cauza vântului, cicliștii sunt poziționați mai mult în dreapta, deci, dau semn cu cotul drept, măresc viteza cu aproximativ 1 km/h și schimb poziția prin partea stângă. Apoi, mă poziționez încet la capătul grupului, ultimul din grup.

Aceleași principii se aplică la oglindire, atunci când grupul este poziționat pe partea opusă. Un principiu important atunci când ajungi în vârf este ca niciodată să nu accelerezi ritmul, pentru că cel din fața ta, care își schimbă poziția are în urma sa o fază mai intensivă de antrenament trăgând plutonul. Dacă accelerezi după schimbul de poziții, este posibil ca acesta să nu mai aibă puterea să se țină de grup. Dacă ești în frunte și nu poți menține ritmul stabilit al grupului este recomandabil să părăsești poziția din frunte și în afara intervalului convenit. În acest caz îți recomand să omiți următoarele câteva șanse de a te poziționa în frunte și să te recuperezi la capătul plutonului. 

ATENȚIE NECESITĂȚI DE ORDIN PERSONAL 

Deoarece suntem oameni, avem nevoile noastre fizice, care nu ne lasă în pace nici atunci când mergem cu bicicleta. În ceea ce privește realizarea efectivă a necesității de a scuipa și elimina fluidele corporale, se aplică următoarea regulă - voi arăta semnalul pentru schimbarea poziției, părăsesc formația, mă poziționez la capătul plutonului, îmi fac nevoile și apoi mă atașez din nou plutonului și încerc să mă plasez la locul unde am fost înainte. Fii atent la acest lucru, mai ales în această perioadă de pandemie.

MÂNCAREA ȘI BĂUTURILE

Este necesar în mod regulat ca în timpul antrenamentelor pe bicicletă să completăm lichide și energie prin mâncare și băut. Acest lucru se face într-un loc adecvat când pedalăm în pluton, de preferință pe șes. În ceea ce privește realizarea efectivă în formația unui pluton, este bine să mănânci și să bei atunci când ești la capătul grupului.

FII STEUA PLUTONULUI   

Dacă ajungi să stăpânești aceste reguli de bază, nu numai că tu personal te vei simți în siguranță în pluton, dar vei fi și un partener de încredere pentru întreaga echipă. Și dacă, pe lângă un comportament responsabil, vrei să strălucești și mai mult, nu uita să te uiți la noile noastre modele de haine în culori din ultima colecție :)

În acest articol, ai aflat informațiile de bază și importante pe care le poți întâlni în timpul unei ieșiri sau într-o cursă cu bicicleta împreună cu un grup. Indiferent dacă este vorba de pedalarea în pluton sau individual, nu uita, cel mai valoros gest - să îi saluți pe cicliștii pe care îi întâlnești pe drum. Sper că ți-a plăcut articolul nostru și spor la sport!