Cum să reglezi corect plăcuțele la pantofii de ciclism?

Tag-uri:
Cum să reglezi corect plăcuțele la pantofii de ciclism?>

Când mergem cu bicicleta, nu este nimic mai important decât picioarele noastre. Poate suna ca o afirmație grandioasă, dar în timpul unei curse cu bicicleta generăm sute de mii de lovituri pe pedală. Cum ne consumăm efortul? Prin picioare, desigur. Reglarea corectă a plăcuțelor pe pantofi poate afecta pozitiv sau negativ următoarele: picioarele, gleznele, genunchii, șoldurile, spatele și tot ce este între ele.

REGLARE PAS CU PAS

În general, este necesară poziționarea plăcuțelor astfel încât centrul pedalei să fie într-o linie cu talpa piciorului - adică setarea optimă biomecanic a eficienței pedalei și transmiterea puterii. Pentru a te asigura că acest lucru este adevărat, urmează acești pași simpli.

 1. Începe prin a îndepărta plăcuțele vechi de pe pantofi sau pregătește plăcuțele noi pe care le-ai cumpărat.

În acest moment, poate fi, de asemenea, potrivit să te gândești dacă nu ar fi mai bine să îți cumperi plăcuțe noi (dacă nu ai făcut-o încă), mai ales dacă cele vechi sunt deja uzate considerabil.

 1. Încalță pantofii și găsește-ți regiunea metatarsiană. 

Asigură-te că ai în picioare o pereche de șosete de ciclism obișnuite. Pune-ți pantofii și strânge-i ca de obicei. Apăsând cu degetul mare de-a lungul marginii interioare a pantofului ar trebui să găsești regiunea metatarsiană. Acest lucru ar trebui să fie destul de ușor de găsit, deoarece implică articulații osoase care ies în lateral pe partea inferioară a degetului mare de la picior.

 1. Marchează regiunea metatarsiană a piciorului.

Marchează cât mai exact posibil partea laterală a pantofului în punctul central al regiunii metatarsiene. Dacă este necesar, cere ajutorul cuiva. Repetă toate acestea și cu celălalt picior.

  1. Desenează o linie de-a lungul tălpii pantofului

  Descalță pantofii și așează-i pe o suprafață plană. Ține de ex. o riglă împotriva semnului de pe pantof și transferează linia drept în jos în același punct de pe talpă. Întoarce pantoful și asigură-te că semnul făcut de tine este vizibil pe talpă. 

  1. Aliniază semnul cu marginea plăcuței

  După înșurubarea plăcuțelor, așează-le liber și aliniază semnul cu punctul de pe plăcuțe în care va fi centrul axei pedalei. Majoritatea plăcuțelor au un semn (linie) pe lateral, care servește drept crestătură pentru a marca centrul axei la pedală așa că vei alinia pur și simplu semnul tău la această crestătură. 

  1. Reglarea laterală a plăcuțelor

  Mișcă liber plăcuțele dintr-o parte în alta pentru a regla cât de aproape se va așeza piciorul față de axa centrală a bicicletei. Dacă pedalezi cu genunchii lărgiți în partea de sus la ridicarea pedalei, glisează plăcuțele spre interior pentru a deplasa talpa piciorului spre exterior. Dacă conduci cu genunchii spre interior, la ridicarea pedalei, glisează plăcuțele spre exteriorul pantofului și talpa piciorului spre interior. Ultimul pas este să strângi bine plăcuțele și poți merge liniștit pe circuitele tale preferate.

   PLĂCUȚE MARCATE COLOR, CE MAI EXACT ÎNSEAMNĂ ACEST LUCRU?

   Jocul este determinat de diferitele tipuri de culori ale plăcuțelor. Marca Look oferă trei tipuri de plăcuțe: cele negre sunt fixe, cele gri oferă un joc de 4,5° iar cele roșii oferă un joc de 9°. Shimano  au, de asemenea, trei tipuri, doar colorate diferit: cele roșii sunt fixe, cele albastre au un joc de 2° și cele galbene de 6°.

   În timp ce mulți cicliști profesioniști preferă o reglare foarte precisă și un joc minim, pentru cicliștii hobby recomand reglarea plăcuțelor cu un anumit unghi de joc pentru o pedalare mai confortabilă.

   Plăcuțele sunt un articol supus uzului indiferent de marcă. Același lucru se poate spune și despre pedale, unele rezistând mai mult decât altele. Nu uita să verifici plăcuțele o dată pe lună, astfel încât să nu observi seara înainte de marea ta cursă că ai plăcuțele prea uzate.