Adidași sau pantofi de ciclism?>

Pe lângă mâinile care ne ajută să conducem bicicleta, picioarele joacă un rol nu mai puțin important.  Pentru cea mai mare eficiență atunci când pedalăm, este necesar să avem pantofi pe picioare care să nu ne limiteze în mișcare. Așa că se pune întrebarea, ce fel de pantofi sunt potriviți pentru bicicletă?

ADIDAȘI

Oricine se decide să înceapă cu ciclismul, în general încalță o pereche de adidași obișnuiți. Chiar și pedalele de pe noile biciclete sunt concepute pentru a fi folosite cu pantofi sport obișnuiți. Pedalarea cu o pereche de adidași este confortabilă și nu limitează în niciun fel, motiv pentru care majoritatea oamenilor rămân cu aceștia. Pentru plimbări scurte la magazin sau când faci naveta la muncă doar câțiva kilometri, adidașii sunt o soluție suficientă. Dar dacă vrei să te ocupi serios de ciclism, merită să te gândești dacă pantofii sport obișnuiți sunt alegerea potrivită.

Poziția picioarelor pe pedale este un aspect neglijabil asupra căruia mulți dintre noi nici nu ne gândim. Și totuși, datorită poziției corecte a piciorului pe pedală putem economisi multă energie și, de asemenea, sănătatea noastră. Pedalele plate obișnuite nu au proeminențe care ne-ar menține piciorul fix, așa că atunci când pedalăm cu pantofi sport normali, piciorul se mișcă adesea pe pedală. Acest lucru poate fi enervant și obositor în cursele lungi. În condiții de umezeală, pedalele din plastic sunt de obicei periculoase, deoarece piciorul poate aluneca ușor de pe ele. O altă problemă pe care majoritatea dintre noi am întâmpinat-o cu siguranță este blocarea șireturilor în lanț sau schimbătorul de viteze.

Avantaje:

 1. confort
 2. fără întreținere
 3. te urci și mergi

Dezavantaje

 1. piciorul se mișcă pe pedală în timpul mersului
 2. riscul de alunecare în condiții de umezeală
 3. șireturi blocate

PANTOFI DE CICLISM

Un concept necunoscut pentru unii și bani irosiți pentru alții. Cu toate acestea, pantofii de ciclism sunt un accesoriu care fără îndoială nu ar trebui să îi lipsească nici unui ciclist dedicat. Pot îmbunătăți experiența de conducere și crește siguranța. Filozofia de bază a pantofilor de ciclism este de a  conecta și fixa piciorul cu pedala și, astfel, de a asigura cea mai eficientă transmisie de putere de la picioare la pedale. La fel cum ciclismul are două ramuri de bază, montan și rutier, tot așa și pantofii de ciclism pot fi împărțiți în aceste două categorii.

PANTOFI DE CICLISM MTB

Acest tip de pantofi sunt adesea doar greu de deosebit de pantofii obișnuiți. Cu toate acestea, ele diferă în mai multe detalii. Cel mai de bază este sistemul de prindere, pe care la pantofii MTB îl numim SPD. Pe partea inferioară a pantofului sunt mici orificii, pe care sunt montate plăcuțele și acestea sunt apoi fixate în pedale. Plăcuțele pentru pantofii MTB sunt mai mici în comparație cu cele de drum și sunt în mare parte din metal solid, ceea ce garantează o durată lungă de viață. Pantofii de ciclism MTB sunt, de asemenea, puțin mai grei decât cei de drum. În cazul unui obstacol neașteptat în pădure, putem face clic rapid sucind călcâiul în pedală spre exterior. Este nevoie de puțină practică de la început, dar după câteva curse, acest lucru merge automat.

PANTOFI DE CICLISM DE DRUM

În cazul încălțămintei de drum, se pune cel mai mare accent posibil PE aerodinamism și cea mai mică greutate posibilă. De aceea pantofii pot fi inconfortabili pentru mulți oameni. Sistemul de prindere pentru încălțăminte rutieră este mai divers și fiecare producător are propriul său sistem cu elemente diferite. Plăcuțele sunt în mare parte din plastic și se uzează mai repede decât cele montane. Avantajul încălțămintei de drum este eficiența mai bună a pedalării și transferul de putere la pedale. Plăcuțele sunt de câteva ori mai mari, ceea ce garantează o zonă mai mare de conectare cu pedalele. Pantofii de drum sunt și un accesoriu de modă, iar piața oferă o gamă largă de combinații de culori.

Avantaje:

 1. O conexiune mai bună a picioarelor cu bicicleta
 2. Pedalare mai eficientă
 3. Securitate

Dezavantaje

 1. Preț mai mare
 2. Disconfort ușor pentru încălțăminte rutieră (care va dispărea în timp)

Dacă ar fi să fac un rezumat, toți cei care au intenții serioase cu ciclismul, nu ar trebui să ezite în privința pantofilor de ciclism. De la început, s-ar putea să avem o teamă nejustificată de cădere, de care nimeni nu trebuie să se îngrijoreze - piciorul sare aproape întotdeauna de pe pedală atunci când este să cădem. Problema siguranței este adesea un mare necunoscut când vine vorba de pantofi de ciclism. La prima vedere, poate părea că o astfel de fixare cu bicicleta este un pericol, dar opusul este adevărat. Dacă avem pantofi de ciclism în picioare, suntem conectați ferm la bicicletă în patru puncte și asta ne adaugă un control mai bun asupra bicicletei. Pot confirma acest lucru din propria mea experiență. În timp ce conduceam de pe un deal mai puțin abrupt, m-am uitat în spatele meu și pentru o scurtă clipă mi-am pierdut echilibrul, zburând cu viteză maximă într-un șanț de lângă drum. În mod miraculos, am supraviețuit fără să cad. În cea mai mare parte, acest lucru s-a datorat pantofilor de ciclism, datorită cărora piciorul nu mi-a alunecat de pe pedală și nu am ajuns în șanț cu o ruptură.