Cum să alegeți corect mănușile>

Alegerea mănușilor de ciclism este adesea subestimată sau chiar neglijată. Chiar dacă este o piesă de îmbrăcăminte neglijabilă în comparație cu restul echipamentului, este recomandabil să aveți grijă la alegerea ei. De ce să purtați totuși mănuși pe bicicletă? 

Mănușile de ciclism servesc ca element de siguranță important pentru a vă proteja de căderile accidentale cauzate de palmele transpirate care alunecă atunci când țineți ghidonul. Atunci când se întâmplă să cădeți, instinctul uman vă îndeamnă să vă puneți mâinile în față. Nu contează dacă mergeți pe șosea sau în afara drumului, în ambele cazuri, palmele iritate vă vor provoca multă durere neplăcută. Un alt motiv pentru a purta mănuși de ciclism este reprezentat de bășicile care apar după ce țineți ghidonul mult timp. Cel mai important și, de asemenea, cel mai actual motiv pentru a purta mănuși de ciclism este acela de a vă proteja mâinile de frig. Acest lucru se datorează faptului că, dacă mâinile sunt reci, se va produce o senzație de frig în tot corpul, ceea ce va face cursa foarte inconfortabilă.

Mărimea corespunzătoare a mănușilor

Mărimea mănușilor de ciclism este crucială pentru sensibilitatea și manevrarea bicicletei. Mănușile trebuie să se potrivească exact pe mână. Dacă mănușile sunt largi, cel mai probabil mâna va aluneca în ele și nu veți face altceva decât să vă faceți cursa mai incomodă decât fără ele. De asemenea, este recomandabil să vă așteptați ca mănușile să se lărgească puțin după o perioadă scurtă de timp, așa că este mai bine să alegeți mănuși care sunt puțin mai strânse. Dacă comandați mănuși online, trebuie să citiți cu atenție tabelul de mărimi al producătorului, deoarece dimensiunile variază adesea. 

Împărțirea de bază a mănușilor

Ciclism rutier X montan

Mai întâi de toate, trebuie să faceți distincția între o bicicletă de munte și una de șosea. Nu este vorba doar de mărimea căptușelii pentru o mai bună absorbție a șocurilor, diferența constă în primul rând în modul diferit în care este ținut ghidonul. Mănușile subțiri cu degete lungi sunt adesea recomandate pentru ciclismul montan, care vă vor oferi, de asemenea, protecție pentru articulații în caz de accident. Mănușile de MTB cu degete lungi sunt de obicei confecționate din materiale respirabile. Așadar, depinde de propriul dumneavoastră plac, dacă preferați mănuși cu degete lungi sau scurte. 

Căptușeală din gel X spumă

La prima vedere, se poate părea că o căptușeală cu gel trebuie să fie garantat și mai bună. Dacă sunteți doar un ciclist de agrement care se urcă pe bicicletă doar din când în când, atunci o căptușeală cu gel vă va face cu siguranță cursa mai plăcută. Cu toate acestea, dacă pedalați mai des, o căptușeală din spumă va fi cu siguranță o alegere mai bună pentru dumneavoastră. Grosimea căptușelii joacă, de asemenea, un rol important. Cu cât este mai înaltă căptușeala, cu atât mai confortabilă va fi cursa dumneavoastră, dar, pe de altă parte, va afecta senzația de confort pe bicicletă. Pe de altă parte, siguranța aderenței se va îmbunătăți cu mănuși care au benzi de silicon sau puncte antiderapante pe palme. 

Pentru bărbați X pentru femei X pentru copii

Da, acest factor joacă, de asemenea, un rol în cazul mănușilor. Bărbații tind să aibă palmele mai mari și mai groase, precum și încheieturile mai late. Femeile, pe de altă parte, au o mână mai mică și, prin urmare, mănușile pentru bărbați ar fi mai largi pe ele. Deci nu este vorba doar de aspect, ci și de funcționalitate, așa că nu subestimați acest factor. Copiii cad mai des pe bicicletă, așa că mănușile pentru copii, în afară de dimensiunile mai mici, sunt echipate cu un aranjament special de căptușeală pentru a proteja mâna copilului în caz de cădere.

Mănuși de iarnă

Atunci când alegeți mănușile de iarnă, trebuie să vă fie clare câteva lucruri. La ce temperaturi veți pedala? Este nevoie de rezistență la apă? Dacă intenționați să pedalați doar primăvara și toamna, mănușile cu încălzire redusă sunt suficiente. Dacă sunteți un pasionat de ciclism care merge pe bicicletă la temperaturi negative, asigurați-vă că alegeți mănuși cu căptușeală care să vă țină degetele calde.

Dacă intenționați să pedalați pe ploaie sau zăpadă, este ideal să alegeți mănuși impermeabile. Există mai multe materiale de bază care determină proprietățile mănușilor: 

  • Gore-Tex: membrană impermeabilă subțire, respirabilă, rezistentă la abraziune 
  • Lycra: foarte elastic, nu este impermeabil, nu este foarte rezistent la abraziune
  • Windstopper: foarte respirabil, protecție împotriva vântului

Mănușile termoizolatoare sunt de obicei echipate cu tehnologia Gore-Tex sau Windstopper, iar cea mai mare respirabilitate este garantată de Lycra. 

Atunci când alegeți mănuși, cu siguranță nu merită să vă uitați la bani. Mănușile mai scumpe vor face cu siguranță ciclismul mai plăcut. În cazul mănușilor de iarnă, cele mai scumpe mănuși vor fi mai călduroase și mai durabile, în timp ce mănușile de vară vor avea o suprafață concepută pentru a șterge transpirația sau un sistem de închidere care nu vă va zgâria pielea. Mănușile mai scumpe au, de asemenea, adesea caracteristici reflectorizante, care nu sunt niciodată suficiente.