De ce să purtați pantofi de ciclism>

Istoria ciclismului a dus la o serie de modalități de fixare a piciorului și a pedalei, toate acestea pentru a crește eficiența pedalării. Dezvoltarea s-a efectuat în diferite etape. În trecut, pedalele convenționale, precum și diferitele curele erau folosite pentru a fixa piciorul în pantofi obișnuiți. În zilele noastre, există un sistem modern de trunchiuri, care se fixează în pedale speciale. 

Prin urmare, inovațiile și-au pus amprenta și pe încălțămintea de ciclism, unde s-a produs trecerea de la încălțăminte obișnuită la pantofi  de ciclism. Chiar dacă picioarele dvs. nu intră în contact cu solul atunci când pedalați, alegerea unui echipament de ciclism corespunzător poate face o mare diferență în ceea ce privește calitatea ciclismului. În acest articol, veți afla cum funcționează întregul sistem și ce beneficii obțineți prin achiziționarea acestuia. 

Problema locomoției cu bicicleta

În timpul mersului cu bicicleta, ne mișcăm prin pedalare. Deși nu pare așa la prima vedere, întoarcerea de 360⸰, pe care o descriem atunci când pedalăm, este o mișcare destul de complexă. O rotație corectă ar trebui să fie plăcută și lină, implicând în mod egal toți mușchii, care se găsesc în membrele inferioare. Atunci când pedalăm, trebuie să apăsăm cu un picior pe pedală și să tragem de ea cu celălalt. Totuși, acest lucru nu este posibil atunci când se utilizează pedalele și pantofii obișnuiți, deoarece, fără picioare fixe, nu veți face altceva, decât doar să împingeți pedalele. Prin urmare, dacă doriți să învățați tehnica corectă de pedalare în primele zile ale ciclismului, luați în considerare avantajele pantofilor de ciclism și a pedalelor fixe. 

Din ce constă un sistem de pedale fixe și cum funcționează

Acesta include pedale speciale, opritori de pedale și pantofii de ciclism. Odată ce toate componentele sunt montate, sistemul funcționează prin introducerea opritorilor de pedale în pedale și creează o simbioză cu bicicleta. Poate fi puțin incomod la început și poate vă veți gândi că picioarele dvs. sunt legate de bicicletă, dar nu vă faceți griji, vă veți obișnui repede. Sistemul este sigur și, în cazul unei căzături, dispozitivul de susținere se va deconecta automat de la pedale, deoarece sistemul funcționează la fel ca un dispozitiv de fixare a schiurilor. De asemenea, nu este nevoie să vă dați jos pentru a înlătura fixarea de pe pedală, trebuie doar să trageți piciorul în lateral. 

Ce deosebește pantofii de ciclism de pantofii obișnuiți 

Există nenumărate modele de pantofi de ciclism. În ceea ce privește design-ul, există ceva pe placul fiecărei persoane. Puteți alege de la pantofii de sport, care au forme futuriste, până la alte modele, pe care nu le-ați deosebi la prima vedere de pantofii sport clasici. Ba mai mult, s-au inventat chiar și sandale în acest stil de încălțăminte.

Diferența de bază, față de o pereche de pantofi obișnuiți, constă în faptul, că talpa este extrem de dură și conține și un spațiu pentru montarea trunchiurilor, care se montează cu ajutorul unor șuruburi Allen.

Avantajele sistemului de pedale fixe

- Talpă dură

- Prevenirea alunecării piciorului de pe pedală

- Abilitatea de a efectua o rotație de 360⸰ în mod corespunzător

- Performanță ridicată 

- Confort 

- Poziție anatomică corectă a piciorului pe pedală 

Dacă sunteți la început de drum cu ciclismul și aveți de gând să vă antrenați în mod regulat, atunci achiziționarea unui sistem de pedale fixe împreună cu pantofi de ciclism reprezintă cea mai bună alegere pentru voi. În următoarea serie de articole vom analiza în detaliu această problemă. Vă vom explica cu amănunte cum să alegeți pantofii de ciclism potriviți pentru dvs., ce sisteme de pedale fixe există și cum să ajustați totul corect.