Turul Franței 2022: Top 5 favoriți pentru tricoul galben

Tag-uri:
Turul Franței 2022: Top 5 favoriți pentru tricoul galben>

Regele ciclismului se întoarce după un an și, odată cu el, trei săptămâni de confruntări palpitante între cei mai buni cicliști de pe planetă. În ultimii doi ani, Turul a fost dominat de Tadej Pogačar de la UAE Team Emirates. Ne putem aștepta la o nouă reușită a acestui tânăr mega talent sloven în acest an, sau poate cineva să-l învingă?

În articolul de astăzi, analizăm cei cinci mari favoriți la victoria generală în Turul Franței din acest an. Voi încerca, de asemenea, să analizez șansele de câștig și, eventual, punctele slabe ale fiecărui favorit.

1. Tadej Pogačar

Tadej Pogačar este unul dintre cei mai mari favoriți la câștigarea Turului Franței și în acest an. Și-a arătat forța de neegalat în ultimele două ediții, așa că se așteaptă și acum un hattrick câștigător. Acesta și-a arătat forma excelentă încă de la începutul sezonului, unde a obținut victorii la general în UAE Tour, Tirreno-Adriatico, precum și în cursa de acasă, în Slovenia.

Va avea un mare sprijin în echipa sa făcută special pentru el de la gazde, care vor avea sarcina de a-l proteja cât mai mult posibil în etapele în care se pot aștepta selecții mari, dar îl vor ajuta și în dealuri, unde Tadej Pogačar este cel mai mare specialist.

Dezavantajul în căutarea celei de-a treia victorii în Tur ar putea fi faptul că alte echipe îl vor supraveghea îndeaproape și vor încerca să-i zădărnicească eforturile. Un alt factor care îi sperie și pe ceilalți cicliști este coronavirusul, care, după cum am văzut recent în Turul Elveției, poate trimite acasă jumătate din pluton într-o zi. 

2. Primož Roglič 

Ciclismul sloven a cunoscut un boom uriaș în ultimii ani, iar al doilea favorit la câștigarea Turului este tot din Slovenia. Primož Roglič, care a pedalat pentru echipa Jumbo Visma, a fost aproape de a câștiga clasamentul general în Turul Franței 2020. Cu toate acestea, a fost învins de Tadej Pogačar la câteva secunde în penultima etapă, care a fost un contratimp în urcare, iar Roglič a ratat victoria la o șchioapă.

Primož este în mare formă și în acest an și, la fel ca și rivalul său sloven Tadej, a obținut deja mai multe victorii în acest an. Merită să menționăm victoria la general la Paris - Nisa sau repetiția generală înaintea Turului Franței: Critérium du Dauphiné.

Slăbiciunea lui Primož Roglič ar putea fi ghinionul care i-a călcat pe urme în ultimele ediții ale Turului. În urmă cu un an, a suferit mai multe accidentări care l-au scos din Tur și nu a putut lupta pentru tricoul galben, iar în anul precedent a suferit o pierdere nefericită în contratimp care l-a costat victoria la general.

3. Jonas Vingegaard 

Cea mai mare surpriză a ediției de anul trecut a Turului Franței. Un ciclist danez al cărui nume era cunoscut de puțini fani ai ciclismului până la startul Turului, în urmă cu un an. Jonas Vingegaard a avut o prestație fantastică și se poate spune că a fost singurul rival real al lui Tadej Pogačar la ediția de anul trecut a Turului. A terminat pe locul doi la general și a uimit lumea cu performanța sa.

Pe această bază, este unul dintre cele mai discutate nume în lupta pentru tricoul galben în acest an și se poate presupune că ne putem aștepta la performanțele sale de anul trecut și în acest an. Forma sa excelentă din acest an este confirmată de mai multe locuri doi în clasamentul general al Critérium du Dauphiné și Tirreno Adriatico.

Dar faptul că face parte dintr-o echipă cu Primoz Roglic, care de asemenea se îndreaptă spre victorie la general, nu trebuie să joace în favoarea sa. Echipa Jumbo Visma are doi lideri în ediția din acest an a Turului Franței și va fi interesant de văzut cum se vor descurca favoriții. 

4. Alexander Vlasov

Bora - Hansgrohe și-a pus în aplicare dorința și are un lider în Turul din acest an, în persoana lui Alexander Vlasov. Vlasov a făcut transferul la Bora de la Astana și se pare că a fost o mutare corectă.

Acesta are două victorii la general în acest an, la Romandie și Valencia. De asemenea, a avut în vizor o victorie la general în Turul Elveției, dar planurile sale au fost zădărnicite de coronavirus. Va fi sprijinit de o echipă formată în mare parte din cicliști montani. Întrebarea este în ce măsură a fost afectat de coronavirus care l-a obligat să se retragă din Turul Elveției.

5. David Gaudu

Francezii așteaptă o victorie în Turul Franței din 1985, când Bernard Hinault a câștigat ultima dată. Oricum, doar tânărul de 25 de ani de la FDJ, David Gaudu, care a avut o performanță remarcabilă în Turul de anul trecut, terminând pe locul 11 la general, poate schimba situația.

Gaudu este cunoscut pentru faptul că este un luptător și are în palmares mai multe victorii de etapă în acest an. Mediul de acasă poate fi o motivație excelentă pentru a lupta pentru tricoul galben, dar este și un fel de blestem care i-a împiedicat pe cicliștii francezi să câștige Turul Franței timp de câteva decenii.