10 lucruri despre Tour de France, pe care poate nu le știai

Tag-uri:
10 lucruri despre Tour de France, pe care poate nu le știai>

Știi câți litri de apă bea un ciclist în timpul cursei Tour de France sau câte calorii consumă? Ce premiu obțin participanții de succes și de ce are tricoul câștigător culoarea galbenă? Citește zece lucruri interesante despre Tour de France, care s-ar putea să te surprindă. 

1. Hidratarea pe primul loc

Probabil că nu este necesar să explicăm de ce Tour de France este una dintre cele mai solicitante curse de ciclism. Dar te-ai întrebat vreodată câți litri de apă trebuie să bea un ciclist în ziua cursei? În timp ce o persoană bea în timpul zilei în mod normal în jur de doi litri de lichide, participanții la Tour de France trebuie să bea aproximativ 10 litri în ziua cursei. Din acest volum, jumătate se consumă în timpul mersului propriu-zis cu bicicleta. Cu toate acestea, volumul exact al lichidelor consumate depinde de fiziologia fiecărui ciclist.

Sugestie: Hidratarea nu trebuie subestimată, indiferent dacă practici ciclismul la nivel profesional sau ca hobby. Consultă gama de sticle de calitate pentru biciclete din e-shopul nostru.

2. Apă, ciocolată amăruie sau chiar și alcool

Știai că, în trecut, cicliștii din Tour de France obișnuiau să își facă cursa mai plăcută cu alcool sau ciocolată amăruie? Așa-i, că este ceva de neimaginat pentru tine? Berea, vinul sau șampania au fost la ordinea zilei printre cicliști în timpul cursei Tour de France. Pe de altă parte, cicliștii trebuiau să stea în șezut până la 18 ore la rând, iar pentru unii, alcoolul era o "băutură ionică miraculoasă". Astăzi, desigur, consumul de alcool în timpul curselor nu mai este permis. În plus, s-a demonstrat, că alcoolul încetinește recuperarea după o performanță sportivă.

3. Peste trei săptămâni de sudoare și efort

Fără efort și sudoare, Tour de France nu ar fi Tour de France. Toți participanții știu acest lucru. Un ciclist elimină aproximativ 1,5 litri de transpirație pe oră și până la 130 de litri în timpul unei curse. Ai putea trage apa la toaletă de aproape 40 de ori cu această cantitate! "Muritorul" de rând elimină doar un litru pe zi.

4. Recompensă financiară pentru fiecare ciclist

Credeai că învingătorul cursei Tour de France păstrează toți banii pentru el? Nicidecum. Există un spirit de echipă în rândul cicliștilor și, din acest motiv, este deja o obișnuință ca premiul în bani să fie împărțit între toți membrii echipei câștigătoare. O parte din premiu ajunge chiar și la personalul echipei. 


Câștigătorul suprem al cursei de anul trecut, Tadej Pogačar, a fost recompensat cu 500 000 euro. Dar asta nu e tot. Fiecare câștigător din etapă a fost premiat cu 11 000 euro, mai mult, fiecare ciclist, care termină cursa, primește 1 000 euro.

Sugestie: Te poți îmbrăca ca Tadej Pogačar cu ajutorul gamei noastre de tricouri de ciclism atât pentru hobby, cât și pentru echipe profesionale.

 

Știi ce s-a petrecut în istorie? Cursa pe etape Tour de France datează din 1903. La prima etapă s-au înscris doar 15 cicliști. La vremea respectivă, drept recompensă pentru participare se ofereau 5 franci. Această sumă era echivalentă cu salariul mediu al unui muncitor din fabrică. Cu toate acestea, cicliștii trebuiau să îndeplinească o condiție, și anume să aibă o viteză medie de cel puțin 20 km/h în fiecare etapă și să se claseze printre primii 50 de cicliști. Câștigătorul suprem al cursei Tour de France de atunci a fost recompensat cu 20 000 franci.

5. Spre infinit și dincolo de el!

Cea mai lungă cursă Tour de France din istorie a avut loc în 1926, pe o distanță incredibilă de 5.745 de kilometri! Cea mai lungă etapă a fost cea de-a cincea, din ediția postbelică. Cursa a avut loc după o pauză de cinci ani cauzată de Primul Război Mondial.


Vara acesta cicliștii vor porni din Copenhaga și vor avea de parcurs 21 de etape cu o lungime de 3.349,8 kilometri până la Paris. Cea mai lungă etapă se desfășoară pe traseul accidentat de la Binche, în Belgia, la Longwy, în Franța.

Sugestie: Savurează la capacitate maximă ciclismul alături de tricourile Bonavelo.

6. Atenție, impostor!

Din nefericire, trișarea de către concurenți are loc din când în când în fiecare sport. Nici măcar în ciclism nu există excepții. Pe lângă celebrul scandal de doping al ciclistului Lance Armstrong, care l-a costat multe titluri, în istoria cursei Tour de France au existat și alte personae mai luminate. În 1904, Maurice Gardin a pierdut primul loc atunci, când s-a descoperit, că a parcurs o parte din traseul cursei cu trenul. În 1947, ciclistul Jean Robic și-a încărcat bicicleta cu sticle de mercur, ceea ce a accelerat coborârea de pe munte. 


Cu ceva mai mult luminat a fost ciclistul Mario Cipollini, care și-a atașat fotografia lui Pamela Anderson la bicicletă, pentru a o avea mereu la vedere și pentru a-și crește nivelul de testosteron. Crezi sau nu, această formă de motivare nu încalcă absolut nici-o regulă de concurs. Se numește doping creativ!


7. Câte calorii sunt prea multe calorii?

Un ciclist mediu consumă aproximativ 120.000 de calorii în timpul cursei Tour de France. Pentru a consuma atâtea calorii, ar trebui să mănânci aproximativ 250 de cheeseburgeri dubli de la McDonald's. Aportul zilnic mediu de calorii al unui ciclist este de aproximativ 6000 de calorii. În mod normal, pe zi, o persoană obișnuită consumă alimente în valoare energetică de până la 2500 kcal. Astfel, un atlet consumă de două ori mai multe calorii pe zi decât un "muritor de rând". Chiar și așa, cu un astfel de efort, este dificil să se refacă toată energia, pe care un ciclist o consumă și, de regulă, el reușește să absoarbă cel mult 90% din energia necesară. 

Și din ce constă dieta cicliștilor? Cicliștii au nevoie în mod principal de carbohidrați, dar cu siguranță nu trebuie să uite de proteine sau de grăsimile sănătoase. După o cursă, ei mănâncă de obicei quinoa, couscous, bulgur, paste sau orez, carne și avocado de exemplu. 

Sugestie: Știai că poți găsi și suplimente nutritive pe e-shopul nostru?

8. Galben, culoarea câștigătorului

Tricoul galben câștigător nu a căpătat această culoare strălucitoare din întâmplare. Culoarea galbenă provine dintr-un motiv pur istoric. În spatele înființării acestei curse stă ziarul L'Auto, renumit pentru culoarea sa tipic galbenă. Prima cursă Tour de France, desfășurată în 1903, a fost sponsorizată de ziarul L'Auto. Cursa Tour de France a făcut concurență unei alte curse de ciclism, care a fost sponsorizată de ziarul Le Vélo.


Tricoul galben a fost deținut cel mai mult timp de legendarul ciclist belgian Edouard Louis Joseph Merckx, care l-a purtat timp de 96 de zile.

Sugestie: Pedalează ca un învingător! În oferta noastră găsești și tricouri Tour de France.

9. Prin perseverență ajungi cel mai departe

Cel mai tânăr câștigător a fost francezul Henri Cornet, pe atunci în vârstă de 19 ani, care a câștigat Tour de France în anul 1904.


Pe de altă parte, cel mai în vârstă câștigător al Tour de France este belgianul Firmin Lambot, care a ocupat primul loc în 1922. A avut vârsta de 36 de ani. Firmin Lambot a primit prima sa bicicletă doar la 17 ani. Acesta a parcurs zilnic aproximativ 50 de km până la și de la locul de muncă. Prima cursă, la care a participat, a fost o cursă în satul, în care locuia. Așadar, niciodată să nu spui niciodată!

10. Greutatea nu este un impediment

Se știe, că datorită ciclismului se pierde foarte bine în greutate, motiv pentru care, majoritatea cicliștilor se mândresc cu silueta lor. Cu toate acestea, nu mai este însă valabil, că ciclismul este doar pentru siluetele slabe. Cea mai mică greutate a avut-o ciclistul italian Leonardo Piepoli, care intenționat cântărea doar 57 kg


În schimb, suedezul Magnus Bäckstedt a intrat în istorie cu cea mai mare greutate dintre toți cicliștii, care au încheiat cu succes cursa Tour de France. Acest ciclist a cântărit 94 de kg, și de aceea, din cauza greutății, i s-a pus porecla Big Maggy.

Sugestie: Alege un tricou Bonavelo și încurajează-ți echipa favorită. Avem dimensiuni până la 6XL!