10 sugestii, cum să vă pregătiți bicicleta de munte în acest sezon

Tag-uri:
10 sugestii, cum să vă pregătiți bicicleta de munte în acest sezon>

Fie că v-ați depozitat bicicleta într-un spațiu interior pe timpul iernii, fie că ați pedalat din greu pe drumurile cu noroi, acum este momentul perfect pentru a face un control amănunțit al bicicletei pentru a vă asigura că este în cea mai bună formă pentru primăvară.

În primul rând, este întotdeauna o idee bună să stabiliți un sistem atunci când verificați o bicicletă. Puteți împărți inspecția în diferite categorii - de exemplu, roți, cadru, suspensii, frâne, angrenaj etc. - sau puteți lucra pur și simplu din față în spate. Oricare dintre cele două metode funcționează, atâta timp cât acoperiți toate bazele. Aici sunt 10 lucruri, pe care ar trebui să le verificați înainte de a pleca pe traseele preferate în această primăvară.

1. AnvelopeVerificați adâncimea desenelor pe anvelope și verificați dacă nu se desprind sau nu se rup. Inspectați anvelopa pentru a vă asigura că nu există fisuri mici sau spini care ar putea reprezenta o problemă pe drum. Verificați dacă pereții laterali nu sunt prea uzați: căutați zgârieturi și crestături pe anvelope. Dacă folosiți anvelope fără cameră de aer, acum este un moment bun pentru a reaplica pe anvelope material de etanșare proaspăt.

2. Roți

Rotiți roțile pentru a verifica dacă apar oscilații laterale sau salturi verticale. Acesta este, de asemenea, un moment bun pentru a vă asigura că roțile se rotesc liber și că butucii nu sunt nici prea slăbiți, nici prea strânși. Strângeți spițele pentru a vă asigura că nu sunt slăbite. Uitați-vă cu atenție la locul unde spițele se întâlnesc cu janta; chiar și crăpăturile mici se pot transforma rapid într-o problemă mare.

Este important să reglați tensiunea spițelor în funcție de necesități, dar asigurați-vă că nu faceți opt pe roată. Dacă nu vă simțiți complet confortabil cu un astfel de service, duceți mai bine roata la un service de biciclete.

3. Frâne

Începutul sezonului este un moment bun pentru a verifica plăcuțele de frână. Dacă a rămas mai puțin de 1,5 mm de material, este timpul pentru o nouă pereche de plăcuțe.

Când ați verificat roțile, sperăm că ați auzit sunetul dulce al tăcerii în timp ce discurile de frână s-au rotit peste etrierii de frână. Dacă ați auzit un zgomot de zgârietură, atunci este timpul să schimbați poziția etrierului de frână.

Discurile de frână se pot, de asemenea, îndoi, așa că fiți atenți la orice oscilație laterală. Verificați dacă plăcuțele de frână pe disc sunt uzate excesiv și înlocuiți-le dacă este necesar.

 

4. Suspensii

Verificați dacă există urme de lovituri sau zgârieturi pe lamele furcii. Folosiți o cârpă curată pentru a șterge murdăria de pe garniturile de etanșare ale furcii. Verificați dacă garniturile de etanșare sunt fisurate sau dacă există o acumulare excesivă de lichid; ambele sunt semne că furca ar putea avea nevoie de reparații.

După ce ați verificat furca din față și amortizorul din spate, asigurați-vă că SAG (cursa suspensiei atunci când stați pe bicicletă) este acolo unde vă doriți, în mod ideal la 20-30% din cursa furcii sau a amortizorului. Măriți sau micșorați presiunea aerului în funcție de această valoare.

După ce totul pare să fie în regulă, apăsați furca și suspensia din spate de câteva ori înainte de a verifica reglajele de cursă ale furcii și amortizoarelor și de a ajusta presiunea aerului în mod corespunzător.

5. Cockpit

Pipa, ghidonul și tija de șa sunt probabil cele mai dificile trei componente de pe o bicicletă de munte. Și, chiar dacă au nevoie de foarte puțină întreținere de rutină, este totuși important să le verificați din când în când pentru a vedea dacă prezintă semne de deteriorare.

Scoateți tija de șa și lubrifiați-o sau folosiți pastă de carbon dacă aveți un cadru din carbon. Scoateți ghidonul și verificați dacă există semne de strângere excesivă; verificați dacă există caneluri adânci care ar putea duce la o eventuală rupere.

Când este timpul să reinstalați ghidonul, asigurați-vă că tija este dreaptă, că setul de direcție este reglat corect (nu trebuie să existe joc sau blocaj atunci când mișcați ghidonul înainte și înapoi) și poziționați frânele și schimbătoarele după bunul plac. Asigurați-vă că strângeți totul la cuplul corect.

6. Schimbător

Verificați schimbătoarele bowden dacă prezintă semne de uzură, acordând o atenție deosebită locului în care cablurile se opresc pe cadru. Înlocuiți, după caz, cablurile rupte și cablurile bowden uzate. Urmați un sistem similar pentru sistemul de frânare. Urmăriți frânele de la manete la etrier și verificați dacă există semne de uzură și zgârieturi.

7. Cadru

După ce verificați uzura schimbătorului și a cablurilor de frână, este o idee bună să verificați și cadrul. Frânele și schimbătoarele Bowden, care pot freca excesiv de mult pe cadru, pot roade cadrele din oțel, carbon și aluminiu.  Este destul de ușor să preveniți acest lucru folosind câteva bucăți mici de bandă adezivă.

Verificați cadrul pentru a vedea dacă există semne de deteriorare din cauza pietricelelor și acordați o atenție deosebită tubului inferior.

Dacă folosiți o bicicletă cu suspensie, asigurați-vă că verificați pivoții suspensiei și bucșele amortizoarelor pentru a vedea dacă există semne de joc și, dacă este necesar, strângeți-le cu o cheie dinamometrică la specificațiile corespunzătoare recomandate de producător.

8. Angrenaj

Fără un sistem de angrenaj funcțional, nu veți ajunge nicăieri.

La schimbarea treptelor de viteză, nu trebuie să se audă zgomot sau sărituri de la o treaptă la alta fără a mișca manetele de schimbare a vitezelor. Verificați piciorul schimbătorului de viteze pentru a vă asigura că nu este îndoit.

Verificați dacă dinții de pe pinioanele casetei sunt îndoiți sau chiar rupți. (Rețineți că, la majoritatea componentelor moderne, dinții au forme diferite pentru a ajuta la deplasarea lanțului de la un pinion la altul).

Verificați uzura lanțului cu ajutorul unui verificator de lanț. În timp, bucșele care alcătuiesc cilindrii lanțului se uzează și creează un joc, permițând lanțului să se "întindă".

Iarna este, de asemenea, un moment excelent pentru a degresa întregul sistem de angrenaj al bicicletei și pentru a lubrifia lanțul în mod corespunzător.

9. Șuruburi

Dacă nu dețineți o cheie dinamometrică și intenționați să vă întrețineți singur bicicleta, cumpărați una. Păstrați o listă cu valorile de cuplu recomandate de producător pe masa de lucru sau în cutia de scule. Acordați o atenție deosebită șuruburilor pe care vă bazați cel mai mult atunci când mergeți pe bicicletă pentru a vă păstra zâmbetul și dinții intacți - de exemplu, tija și ghidonul.

10. Echipamentul

Verificați dacă sistemul de prindere de la pantofi sunt în stare bună și dacă nu este rupt, resp. dacă inserția interioară a pantofilor este în stare bună.

Verificați casca pentru a vedea dacă are fisuri și înlocuiți-o dacă este necesar. Dacă folosiți o geantă de hidratare, faceți-vă timp să o curățați. 

Nu v-ați deranjat niciodată să aruncați ambalajele batoanelor energizante? Aveți câteva camere de aer găurite în fundul rucsacului? Acum este timpul să vă ocupați de toate acestea și să le aruncați frumos la gunoi.

Verificați-vă și uneltele. Asigurați-vă că pompele de roți și amortizoarele funcționează. Dacă aveți o trusă de prim ajutor, înlocuiți tot ce ați folosit, dar nu ați înlocuit în sezonul trecut.